visit-ostergotland

Vandringspaket – vi testar på att vandra med guldkant

Ryggsäck med matsäck

Jag skulle kalla det för vandringens glamping, det går alldeles utmärkt att klara sig utan och bara vandra men det blir lite lyxigare. Jag pratar om vandringspaket. Vi har testat på vandringspaket på Villa Baro i Åtvidaberg.

Det är inget måste att slå på stort och boka in sig på hotell för att vandra. Du kan göra det enkelt och ”bara” vandra. Du kan vandra och övernatta i naturen i tält eller vindskydd, eller varför inte under bar himmel. Men du kan också om det är lite mer din grej boka in dig på ett vandringspaket på något av alla de hotell som numera erbjuder detta likväl som andra aktivitetspaket.

Villa Baro, före detta Trädgårdshotellet i Åtvidaberg.

Vandringspaket på Villa Baro i Åtvidaberg

Östergötland har flera hotell och destinationer som erbjuder vandringspaket och är du nyfiken på några av dem finns den en liten förteckning i slutet av denna artikel. Men vi väljer vandringspaketet som erbjuds på Villa Baro i Åtvidaberg. Villa Baro är före detta Trädgårdshotellet som ligger mitt på Åtvidabergs Golfklubb och här kan man checka in för vandring.

Jag väljer att göra vandringen på ankomstdagen och anländer vid tiotiden. Den vandring som är tänkt för paketet är den två mil långa sträckan från Falerum till Åtvidaberg på Östgötaleden och då ingår skjuts ut till startplatsen i Falerum och så vandrar man tillbaka.

Jag ska vandra på egen hand och väljer istället den lite nättare vandringen Bysjön runt på sju kilometer som startar precis utanför Villa Baro. Oavsett vilken sträcka du väljer ingår färdigpackad matsäck.

Adelsnäs på andra sidan Bysjön sett från Villa Baro.

Färdigpackad matsäck med på färden

I receptionen väntar en Haglöfsryggsäck med inbyggd pall på mig. I den hittar jag en wrap, en frukt, en bar, kaffe och vatten samt karta. Perfekt för min vandring.

Bysjön runt är en rundslinga som är en del av Östgötaleden och de nya markeringarna lyser upp leden på förträffligt många ställen. Vandringen går genom hagar och över små vattendrag innan den går in på slottet Adelsnäs ägor och slottsparken. Jag passar på att avnjuta min matsäck på en höjd med vacker utsikt över Bysjön på första delen av min vandring.

Adelsnäs är Sveriges enda Baroni och ligger på andra sidan Bysjön från Villa Baro sett. Slottet är privatägt men parken runt kan man strosa i och på vårkanten blommar påskliljorna i stora hav runt slottet. Det är väl värt att ta en avstickare från Östgötaleden och gå runt i parken en stund.

Åtvidabergs gamla kyrka.

Förbi kulturarv och kyrkor

Vi svängar av ut ifrån slottsparken och här går leden på gångvägar och asfalt förbi det lilla tempel som tillhör Adelsnäs. Härifrån har man vacker utsikt över slottet och hade inte matsäcken varit uppäten redan hade jag gärna stannat till här.

Bysjön runt går sedan vidare förbi badplatsen och den solkanon som också tillhör slottet och som avfyras klockan 13:00 varje dag under sommaren. Vandringsleden går sedan in emot samhället och du har möjlighet att ta ännu en avstickare till inte bara en utan två kyrkor. Åtvidabergs gamla och nya kyrka. Båda värda ett besök.

Bysjön runt är en rundslinga som är en del av Östgötaleden.

Ren avkoppling efter en härlig vandring

Tillbaka på Villa Baro lämnar jag av den numera tomma ryggsäcken i receptionen och checkar in i mitt rum som ligger i nya flygeln. Så sent som 2020 renoverade man Villa Baro och byggde till en ny flygel. Den gamla flygeln finns kvar och ligger på framsidan av hotellet närmast golfbanan. Den nya flygeln sitter ihop med hotellet och vetter ut emot Bysjön. På nedersta plan finns yogastudio och relax med fantastisk utsikt över sjön. Men de aktiviteterna avnjuter jag inte denna gång.

Trerättersmiddag ingår i vandringspaketet hos Villa Baro.

Trerättersmiddag på traktens råvaror

I vandringspaketet ingår också en trerättersmiddag. Området runt Villa Baro och Adelsnäs är rikt på hjort och en av de aktiviteter som finns att boka är, när säsongen tillåter, jakt.

Idag serveras hjort till huvudrätt i köttvalet och det känns extra fint med lokala råvaror. Till förrätt serveras en magiskt god kronärtskockssoppa och till efterrätt kokosglass.

Lite senare somnar jag ovaggad. Inte bara efter en härlig vandring utan också efter den totala avslappning jag känt på Villa Baro. Jag kommer fortsätta vandra och då bara vandra. Men då och då kommer jag definitivt uppgradera till ett vandringspaket för att lyxa till det lite extra. Kanske återkommer jag till Villa Baro och testar den lite längre vandringen från Falerum. Eller så testar jag något av alla de många andra paket du kan läsa om lite längre ner här.

Fakta Villa Baros vandringspaket

I paketet ingår:
En övernattning
En trerätters middag
En frukost
Utkörning till vandringen
Ryggsäck packad med:
- Lunch
- Wrap
- Power Bar
- Bubbelvatten
- Kaffe eller Tea
- Karta

Pris i nya flygeln från 2 650 kr per person
Pris i gamla flygeln från 2 250 kr per person

Läs mer om vandringspaketet på Villa Baros hemsida Länk till annan webbplats.

Både vandringen Bysjön runt och Östgötaleden från Falerum går också att hitta i Naturkartans app eller på hemsidan.

Fler destinationer och hotell i Östergötland som erbjuder vandringspaket

Hotell Sommarhagen – Boxholms kommun (www.sommarhagen.se Länk till annan webbplats.)

Björkfors kajak & hostel – Kinda kommun (www.bjorkforskajak.se Länk till annan webbplats.)

Föllingen – Kinda kommun (www.follingenhotell.se Länk till annan webbplats.)

Liljeholmen herrgård – Kinda kommun (www.liljeholmen.nu/herrgard Länk till annan webbplats.)

Rimforsa strand – Kinda kommun (www.rimforsastrand.se Länk till annan webbplats.)

Livgrenadjärmässen – Linköpings kommun (www.livgrenadjarmassen.se Länk till annan webbplats.)

Vårdnäs stiftsgård – Linköpings kommun (www.vardnas.se Länk till annan webbplats.)

Borkhult-Lapphem – Åtvidabergs kommun (www.borkhult.se Länk till annan webbplats.)

Ombergs turisthotell – Ödeshögs kommun (www.ombergsturisthotell.com Länk till annan webbplats.)

Hotell Miskarp – Mjölby kommun (www.hotellmiskarp.se Länk till annan webbplats.)

Göta hotell – Motala kommun (www.gotahotell.se Länk till annan webbplats.)

STF Vandrarhem Norsholm/Kapten Billes – Norrköpings kommun (www.kaptenbille.se Länk till annan webbplats.)

Klosterhotellet – Vadstena kommun (www.klosterhotel.se Länk till annan webbplats.)

Starby hotell – Vadstena kommun (www.starbyhotell.se Länk till annan webbplats.)

Borghamns strand – Vadstena kommun (www.borghamn.com Länk till annan webbplats.)

 

Text & bild: Cornelia Tonéri, Region Östergötland

Relaterad information

För branschen

Driver du företag i Östergötland? Här har vi samlat fakta, inspiration samt tips på hur besöksnäringsaktörer kan utveckla produkter för den växande målgruppen naturturister.

Läs mer om naturturismens möjligheter

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier