visit-ostergotland
Mungo på Kolmården

Norra Östergötland

Industrihistoria, naturupplevelser och Nordens största djurpark.

Fin natur varvas med historiska industrimiljöer.

Detta område präglas av brukshistoria, vackra skogsområden och sjöar idealiska för paddling.

Vid ett besök i Östergötlands norra delar rekommenderas mysiga promenader i Knäppings­borgskvarteren i centrala Norrköping, häftiga vandringsupplevelser vid Marmorbruket i Kolmårds­skogarna samt besök vid landets största barockslott Finspångs slott och S:ta Maria kyrka, med fantastiska kalkmålningar från början av 1400-­talet.

Nordens största djurpark Kolmården ligger strax utanför Norrköping. Här lever över 60 djurarter och ditt besök bidrar till det viktiga arbetet för att bevara utrotningshotade djur. Ett tips är att åka den fantastiska linbanan Safari som ger dig möjlighet att se djuren från ovan. Bamses värld är extra populär för de minsta besökarna medan de lite äldre oftast ses i kön till Wildfire. Inte så konstigt kanske när den är utnämnd till Europas bästa, och världens tredje bästa, berg­ och dalbana!

Norrköpings spårväg öppnades för trafik 1904.

Finspångs slott är ett av landets största barockslott.

Arbetets museum i Norrköping

Förutom att vara hemvist för Kolmården finns det mycket man förknippar med Norrköping, som exempel­ vis fotboll, gula spårvagnar och det unika Industri­landskapet. Det var nu länge sedan fabrikerna tystnade men idag sjuder området istället av liv och rörelse från lokalinvånare, studenter och turister. Här finns sevärd­heter som Arbetets museum, Louis De Geer konsert & kongress, Norrköpings stadsmuseum och Visualise­ringscenter C där du kan uppleva 3D-­filmer i 360° i den kupolformade biografen och dissekera en 2 300 år gammal mumie med ett interaktivt visualiseringsbord. Strax utanför Norrköping hittar du Yxbacken där du kan åka utförs med skidor vintertid och downhill med MTB övrig tid på året.

I hjärtat av Rejmyre Hantverksby finner du även Reijmyre Glasbruk som varit internationellt väl­känt för sitt glashantverk sedan 1810 och lever vidare än idag. Vidare norrut visar Häfla Hammarsmedja upp en svensk industriepok och anses vara Sveriges bäst
bevarade järnbruk.

Sponsrat samarbete

Familj vid Marmorbruket med utsikt över Bråviken

Resebloggen Resfredag besökte nyligen Östergötland. Läs reportaget "Resa till Norrköping med omnejd: svenska semestertips för familjen"

Till reportaget Länk till annan webbplats.

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier