visit-ostergotland
Fritidsbåt på Göta kanal

Göta kanal

Den legendariska kanalen kan upplevas med båt, på cykel eller till fots.


Ett av Sveriges största byggnadsverk och besöksmål

Med 58 imponerande slussar och 21 gäst­ hamnar är den 190 kilometer långa Göta kanal ett av Sveriges största byggnadsprojekt genom tiderna med över 3 miljoner besökare per år.

Halva sträckan utgörs av handgrävd kanal och övrig sträcka går kanalen genom vackra sjöar. Den östgötska delen av kanalen startar i Motala och slutar i Mem utanför Söderköping (eller tvärt om beroende på från vilket håll man räknar) och en populär sträcka att cykla är Borensberg –Berg. Kanalen är sedan 2023 klassad som en nationell cykelled.

Du vet väl om att du kan paddla på Göta kanal?

Rabbit Crossing, ett populärt konstverk vid kanalen.

Njut av utsikten över kanalen från Ramunderberget.

Bergs slussar är en av kanalens absoluta toppattraktioner och en av Sveriges mest spektakulära konstruktioner. Slusstrappan består av 7 stycken kopplade slussar som lyfter eller sänker båtarna 28,8 meter. I andra (eller första) änden av kanalen ligger den idylliska småstaden Söderköping. Slå dig ner på en restaurang vid kanalhamnen och titta på de fina gamla kanalbåtarna som passerar eller strosa i de pittoreska Drothemskvarteren. Du kan också ta trapporna upp till Ramunderbergets utkiksplats och låta dig slås av den milsvida vyn över Söderköping, Göta kanal och lands­bygden. Och missa inte glassrestaurangen Smultron­stället, som ligger precis vid kanalen.

Mer information

En dag längs Göta kanal

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier