visit-ostergotland

Från strand till strand - från Ellen Key till Borghamn

På var sin sida om Omberg ligger strand och strand. Ellen Keys Strand och Borghamns strand. Två mycket speciella platser i Östergötland.

Ellen Keys Strand

Längst i söder på Omberg ligger Ellen Keys Strand. Huset som byggdes för att vara Ellen Keys hem och som i stort sett bevarats i ursprungligt skick för att vara ett personmuseum över henne.

Ellen Key var författarinna, pedagog, kvinnosakskämpe och visionär. Hon ville, att efter hennes död skulle Strand bli ett vilohem för kroppsarbetande kvinnor. Där skulle de få vila upp sig några veckor under sommaren.

Sex månader efter hennes död aktiverades stiftelsen “Strands vilohem för kroppsarbetande kvinnor” som uppfyllde just denna önskan. Sommarhemmet upphörde senare men fortfarande kan man ansöka om stipendium för att vistas här under en tid. Under sommarmånaderna är Ellen Keys Strand öppet för guidade visningar.

Borghamns strand

Längst i norr på Omberg ligger den lilla orten Borghamn och Borghamns strand. Borghamn Strand är ett byggnads- och kulturminnesmärkt område och Vadstenas enda industriella kulturminne. Området är även ett arbetslivsmuseum.

Borghamns strand är idag boende i form av vandrarhem, hotell och stugor men också restaurang och café samt festlokal som är populär att boka inte minst för bröllop.

Byggnaderna står på ett igenfyllt kalkstensbrott från 1100-talet. Kalkstenen från Borghamn har byggt många viktiga byggnader i Sverige, bland annat Alvastra kloster, Vadstena slott, Karlsborgs fästning och Nationalmuseum samt sist och inte minst Sveriges största byggnadsverk Göra kanal.

Arbetsförhållandena i stenbrottet var svåra och många fångar dog. De begravdes vid Bockakyrkogården alldeles intill Borghamns Strand.

Området vid Borghamns strand är fullt av saker att upptäcka. Men missa inte heller en vandring på Omberg eller att avnjuta solnedgången över Vättern.

 

Fler utflykter och sevärdheter i området:

Besök Väversunda kyrka Länk till annan webbplats. - huvuddelen av kyrkan härrör från 1100-talet och på gården intill kyrkan föddes en av Sveriges största kändisar. Den svenska kemins fader - Jöns Jacob Berzelius.

Besök Ombergs turisthotell Länk till annan webbplats. - en klassisk mötesplats med möjlighet att både övernatta eller stanna till för en mycket god måltid.

Besök Kafé på Skedet Länk till annan webbplats. - mysigt café och mötesplats i den lilla orten Skedet intill Omberg.

Relaterad information

Läs mer om Ellen Keys Strand och Borghamns strand på deras hemsidor.

Ellen Keyes Strand Länk till annan webbplats.
Borghamns Strand Länk till annan webbplats.

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier