visit-ostergotland

Möt Daniella Lubkowitz, skaparen bakom våra nya illustrationer

Att teckna bilderna över Östergötland och landskapets alla delar, att få fram storslagenheten i vår natur. Att locka fler personer till landskapet som har så många olika möjligheter och delar. Lite av allt och något för alla. Det uppdraget föll för en tid sedan på en ung tjej från Borensberg.

Daniella Lubkowitz, 23, är född och uppvuxen i Borensberg. Till vardags läser Daniella Grafisk design och webutveckling i Jönköping. Men digital konst har egentligen alltid varit ett intresse. Precis innan pandemin lämnade Daniella Östergötland för Stockholm och för att läsa språkvetenskap. Men med pandemin och riktlinjer att inte träffa lika mycket folk kändes Stockholm inte längre lika lockande. Daniella flyttade hem till Östergötland ett tag och hittade tillbaka till konsten som ändå alltid funnits där. Att sedan satsa på en utbildning i ämnet blev snart självklart.

Under en praktikperiod på Markus Reklambyrå i Linköping fick Daniella uppdraget att ta fram de nya illustrationerna som skulle locka besökare till Östergötlands alla olika upplevelser och delar. Småstad och storstad. Kust och kanaler. Vandring och vinter.

- Den stora eken på bilden för vandring var det första som kom till, berättar Daniella. Jag ville få med allt det magiska som östgötsk natur är. Eken som symbolen för hela landskapet men även slätten som man ser i bakgrunden. Och hur små vi är i förhållande till naturen. Det är det som den lilla mannen symboliserar.

Får man fråga vilken av bilderna du själv tycker bäst om frågar jag.

- Förutom just vandringsbilden så är det bilden över kusten svarar hon.

Tji fick jag för jag hade trott en helt annan, men jag ska återkomma till det.

- Bilden som symboliserar kusten visar det storslagna med Östergötland. Den känns äventyrlig. Lite Indiana Jones och faktiskt något vi kanske inte associerar med Östergötland. Den är absolut häftigast.

Den största utmaningen menar hon i stället var storstadsbilden. Kanske mest för att det var mer raka linjer och höga kontraster än hon är van vid att måla. Men också för utmaningen att få med lite av både Norrköping och Linköping i samma bild. Och för att det skulle hända så otroligt mycket i bilden. Mängder av detaljer och fler dyker upp för varje gång man tittar.

Men vad är Östergötland för dig undrar jag utan att ge Daniella någon betänketid.

- Förutom att det såklart är hemma och trygghet så känner jag att det är allt i ett på något vis – det är Östergötland för mig. Och det är ju också det som illustrationerna visar. Allt ifrån storstad till skärgård.

Om och om igen återkommer Daniella till att nämna naturen i Östergötland och jag förstår varför vandringsbilden ligger henne varmt om hjärtat.

- När jag var liten var vi alltid på utflykt. Varje helg åkte vi någonstans. Vi var mycket på Omberg och vid Tåkern. Men jag måste också tipsa om lite mindre och kanske mindre kända ställen som Kärnskogsmossen som ligger uppe emot Tjällmo. Men också Lemunda utanför Motala.

Trots att jag fiskat efter det flera gånger har jag ännu inte fått svaret jag trodde jag skulle få när jag frågade om favoritbilden. Som född och uppvuxen i Borensberg gick jag in med en förutfattad mening att bilden av kanalerna kanske skulle varit det lilla extra att måla för Daniella. Så hur känner hon för den bilden? Och var det självklart att avbilda Göta hotell?

- Absolut, det är ju ikoniskt säger Daniella. Jag minns när jag var liten och var på Legoland och fick se hotellet helt byggt i Lego. Det är ju jättecoolt såklart. Så det hade en självklar plats på den bilden.

Så börjar vår lilla stund för intervjun gå mot sitt slut. Daniella ska återvända till studierna. Även om hon i detta fall gör det lite motvilligt. Det märks att uppdraget ligger henne varmt om hjärtat.

- Ja ska jag vara ärlig så ville jag hellre göra dessa illustrationer än att plugga säger hon.


Text: Cornelia Tonéri, Visit Östergötland

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier