visit-ostergotland

100 år av handväskor på Östergötlands museum

Carry Me Östergötlands museum

Grace Kelly, Jaqueline Kennedy Onassis och Lady Diana i Östergötland? Ja nästan. Den 17 februari är det Sverigepremiär för utställningen Carry Me - 100 år av handväskor på Östergötlands museum i Linköping. Och i den visas unika originalväskor, vissa med koppling till just Grace Kelly, Jaqueline Kennedy Onassis och Lady Diana.

Handväskan. Modevärldens utropstecken enligt många. En accessoar som har gått från ett praktiskt redskap att bära saker i till en upphöjd lyxartikel. Den internationella utställningen Carry Me - 100 år av handväskor som tidigare visats i Nya Zeeland, Estland, Finland och Danmark har fått en ny bearbetning av Östergötlands museum. Bland annat har man kompletterat med svenska väskklassiker.

I anslutning till utställningen visar även den prisade och Vogue-omskrivna väskdesignern Susan Szatmáry från Linköping upp ett urval av sina väskor och berättar om sin designprocess och resa – från krigets Bagdad och uppväxten i Skäggetorp till anställning på de stora franska modehusen och förverkligandet av drömmen om ett eget varumärke.

Carry Me visar upp väskan som en tismarkör som bär berättelser om attityder och samhällsförändrinar. Väskan som speglar kvinnor och mäns frigörelse under olika epoker.

– En handväska kan vara så mycket mer än bara en accessoar. Den kan visa på förändringar i samhället och konsumtionsmönster och inte minst spegla framväxten av populärkultur och den moderna kändiskulten, säger Gabriela Huk, utställningsansvarig och chef för avdelningen Publik och lärande på Östergötlands museum.

Carry Me – 100 år av handväskor visas i Westmanhallen på Östergötlands museum den 17 februari–18 augusti 2024.

 

Relaterad information

Östergötlands museum
Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier