visit-ostergotland

Östergötland - i böckernas värld

Östgötsk litteratur

Östergötland måste upplevas och det går att uppleva på plats liksom i böckernas värld. Många olika böcker och litterära verk utspelar sig i Östergötland. Kanske kan någon av dem inspirera till nästa utflykt? Låt oss tipsa om ett gäng olika böcker i olika gengrer. Och om vi missat någon, ta inte illa upp. Detta är bara ett axplock.

Böcker som utspelar sig i Motalatrakten

 • Böckerna om Nina Malm är pusseldeckare skrivna av Lana Brunell och Thomas Bodström och böckerna utspelar sig i Motala.

 • Feelgood och Motala får du om du hittar till Josefine Sandbloms böcker. Kalla mig Amanda och Han är min är båda böcker i serien Motalaförbindelser - om dejtinglivet i Motala.

Böcker som utspelar sig i Linköpingstrakten

 • Åsa Liabäck har skrivit feelgoodserien om koloniområdet Ådala. Visste du att Ådala finns på riktigt och går att besöka? Ådala ligger alldeles intill Kinda kanal. Kanske väljer du att avnjuta Ådala på håll med en tur på M/S Kind på kanalen?

 • Två pusseldeckare har det hittills blivit i serien om Morden vid Göta kanal av Linda Rakka. Linda bor själv just intill kanalen vid Bergs slussar och har tagit mycket av inspirationen just därifrån.
 • Serien om Östgötamorden har hittills två böcker utgivna. Böckerna utspelar sig i Linköping och är skrivna av Sebastian Avindell som själv är bosatt i Borensberg.

 • Tidigt ut var Linköpingssonen Mons Kallentoft som skrivit om Malin fors vid Linköpingspolisen som utreder en mängd brott i just Linköping.

Böcker som utspelar sig i Åtvidabergstrakten

 • I Göran Redins historiska epos får vi följa människorna på den lilla gården Lövberga under det som i Sverige kallades Stormaktstiden. Lövberga ligger i Björsäters socken, Bankekinds härad. Och precis som böckernas huvudpersoner är även författaren uppväxt i just Björsäter.

Böcker som utspelar sig i Norrköpingstrakten

 • Vi landar i Norrköping och de samhällskritiska spänningsromanerna Hild och Operation Valkyria. Bakom böckerna ligger Oddis S. Andersson, Norrköpingsbon som i drygt 40 år arbetade som kriminalkommissarie.

 • Emelie Schepp skriver kriminalromaner om sin hemstad Norrköping, även om hon är född i Motala är det den nya hemstaden som får ta plats i berättelserna. Böckerna filmatieras nu också för Viaplay.

Böcker som utspelar sig i Kindatrakten

 • Orten Svalsjö hittar vi i boken Det fladdrar till i en tyllgardin av Siri Gustafsson. Inspiration till huset i boken ska författaren ha tagit från Affären i Svalsjö och Pers Mekaniska kabinett som för övrigt är ett trevligt utflyktstips i vårt landskap.

Böcker som utspelar sig på flera platser i Östergötland

 • Linda Hjert Axelsson är barn- och ungdomsförfattaren som skriver om Omberg i Dimmornas drottning och Borensberg med omnejd i sina tidigare böcker.
Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier