visit-ostergotland

Dryckeslandskapet Östergötland

Centralbryggeriet öl

Runt om i vårt Östergötland tillverkas dryck av högsta kvalité och av olika slag. Allt från den helt utan alkohol till motsatsen. Alltifrån den baserad på bär och druvor till malt och humle. Får vi inspirera till utflykter med besök på Östergötlands musterier, destillerier, vingårdar och bryggerier.

Ölet i Östergötland

Vill du ha östgötskt öl har du flera varianter att välja mellan utspridda över vårt landskap.

Vreta Klosters bryggeri, Ljungsbro

Vreta klosters bryggeri startade 2019 och här produceras öl på klassisk mark. Vreta kloster är Sveriges äldsta kloster och redan på den tiden, vi pratar 1100-tal när det grundades kan det ha bryggts det öl här. Ölen a la 2000-tal har en stark dragning åt den belgiska ölstilen och självklart med en flirt till historien är det på loggan en nunna som håller i ölsejdeln.

Sommartid kan du besöka bryggeriets Taproom i anslutning till bryggeriet. Eller så bokar du en bryggerivisning med ölprovning av de prisbelönta sorterna.

Mer information hittar du här på Vreta Klosters bryggeris hemsida. Länk till annan webbplats.

Fenix Brewery, Norrköping

Historien bakom namnet Febix Brewery ger också en bild av historien om Norrköping och ölet. För på 1800-talet var Norrköping en riktig bryggeristad. Hela fem lokala bryggerier fanns det då som sedan köptes upp och lades ner. Men likt fågeln Fenix vill detta bryggeri resa sig för att återigen ta tillbaka bryggeritraditionen till Norrköping.

Det går alldeles utmärkt att boka in en visning på bryggeriet och då inkluderas även provsmakning.

Mer information hittar du här på Fenix Brewerys hemsida. Länk till annan webbplats.

Ölsbo gårdsbryggeri, Nykil

Om gården heter Ölsbo, ja då ska det väl bryggas öl. Och på den vägen är det för det familjeägda gårdsbryggeriet startat 2020. Och målet är att inte bara producera öl utan även egen Humle i framtiden.

Ölprovning går att boka hos Ölsbo och då får man även en bryggerivisning. Och har du vägarna förbi och vädret tillåter kan du även kika in i deras ölbod för att se om du kan handla med dig någon av deras mindre alkholhaltiga varianter av ölen.

Mer information hittar du här på Ölsbo gårdsbryggeris hemsida. Länk till annan webbplats.

Nääs gårdsbryggeri, Ydre

Även Nääs har en historia i ölets tecken. På 1700-talet fanns det nämligen på Nääs 500 humlestänger. Numera finns det ett bryggerihus bevarat med en torkanläggning för malt, en så kallad kölna från tidigt 1800-tal. Och nu förvaltas arvet sedan 2013 med bryggeri, pub och ölprovningar.

Mer information hittar du här på Nääs gårdsbryggeris hemsida Länk till annan webbplats.

Centralbryggeriet, Linköping

Centralbryggeriet med anor från 2014 är i sammanhanget ett av de äldre östgötska bryggerierna och ändå ungt. Deras öl med namn Folke uppkallade efter Bjälboättens mystiske stamfader Folke Filbyter ska vara ölen som Linköpingsborna kan kalla för sin egen. Numera finns Centralbryggeriet intill Torn1 i Linköping och det går utmärkt att boka in sig för bryggerivisning och ölprovning.

Mer information hittar du på Centralbryggeriets hemsida. Länk till annan webbplats.

Potum Brewery, Kolmården

Potum Brewery Bryggeri i Kolmården brygger lokal IPA i Kolmården. Ett mikrobryggeri där allt är utvalt, installerat och monterat av bryggmästaren själv.

För mer information om Potums öl besök deras hemsida. Länk till annan webbplats.

Ölsortiment från Ölsbo gårdsbryggeri

Musteri i Östergötland

Brunneby musteri

Alldeles intill Göta kanal mellan Linköping och Motala i den lilla orten Brunneby hittar vi ett musteri med anor. Här finns och tillverkas inte bara dryck men låt oss fokusera på den delen nu. 1941 började man pressa äpplen på Brunneby gård och har gjort allt sedan dess. I dryckessortimentet finns både mousserande, juice och saft.

På Brunneby finns en gårdsbutik där du kan njuta av både deras egna produkter och andra specialiteer.

Mer information hittar du på Brunneby musteris hemsida. Länk till annan webbplats.

 

Vingårdar i Östergötland

Tänk att vi med all rätta kan skriva vingårdar i plural när vi beskriver östgötskt vin.

Vånga Wine, Skärblacka

I april 2020 planterades de första 150 vintockarna i det som tidigare varit ett jordgubbsland och odlingen fick namnet Chateau Backa. Druvorna som odlas är Solaris, Rondo och Frühburgunder. Sedan dess har man planterat många hundra ytterligare vinstockar.

Vingården brukar ha öppet för guidning under exempelvis Östgötadagarna och mer information om Vånga Wine hittar du på deras hemsida. Länk till annan webbplats.

Särtshöga vingård, Väderstad

Alldeles intill Omberg och Tåkern mitt på östgötaslätten ligger Särtshöga vingård. De första stockarna planterades här 2013 och nu finns mer än 10 000 stockar främst på druvan Solaris men också några på Frühburgunder. Vinmakarna på Särtshöga fokuserar på mousserande vin och har som vision att producera världens bästa mousserande vin på druvan Solaris.

Här på Särtshöga kan du både övernatta och boka en vingårdsvandring. Läs mer och boka på Särtshöga Vingårds hemsida. Länk till annan webbplats.

Rejmyre akvavit från Almqvist destilleri

Destillerier i Östergötland

Även när vi pratar destillerier kan vi numera omnäma det i plural.

H.A.R.R.E.L, Norrköping

I Norrköping hittar vi vårt första Destilleri. Rom, Gin och Akvavit tillverkas här. Och ursprunget märks i namnsättningen. Vad säger ni om exempelvis rom med namn Saltängen och akvavit med namnet Norrköping.

Här kan du boka romprovning med kompisgänget, företaget eller kanske möhippan. Läs mer på H.A.R.R.E.Ls hemsida Länk till annan webbplats.

Almqvist destilleri, Rejmyre

Alldeles intill Reijmyre Glasbruk i de klassiska brukskvarteren hittar vi Östergötlands allra senaste destilleri grundat av Rebecka Almqvist och därav också namnet Almqvist destilleri. Från de trendiga barerna i Notting hill och 20 år i branschen vill Rebebecca producera sprit som skapar smakupplevelser. Och då är det de nordiska smakerna som ska vara i fokus.

I sortimentet finns just nu deras Nordic Dry Gin samt Rejmyre Akvavit.

Mer information om destilleriet och vad som händer framöver hittar du på Almqvist destilleris hemsida. Länk till annan webbplats.

Dryckeslandskapet Östergötland

Nog kan vi får lov att kalla Östergötland ett dryckeslandskap. Varför inte sätta ihop en roadtrip och besöka några av platserna? Kanske får vi anledning att återkomma och uppdatera listan med flera nya aktörer eller gud förbjude någon befintlig vi har missat.

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier