visit-ostergotland

Borkhult Lapphem blir Östergötlands kandidat till Stora Turismpriset 2023

Borkhult Lapphem

Ett kulturhus på landet, en plats för mat, musik, konst och skratt.

Här har två systrar återvänt till barndomsbyn och byggt upp en framgångsrik verksamhet som fångar samtidens behov av stillsamhet och upplevelser och som hela tiden fortsätter att utvecklas utifrån platsen och deras passion.

Systrarna Matilda och Elisabet växte upp i Borkhult och när deras drömmars hus, Lapphem i Borkhult, blev till salu slog de till. De drömde om ett kulturhus på landet, en plats för mat, musik, konst och skratt, som de själva beskriver det. Nu har de förvandlat huset till just det; ett kulturhus, med tillhörande våffelcafé i källarplan och ett pensionat. Borkhult Lapphem är ett lysande exempel på att förgylla det som redan finns och att på ett innovativt sätt bygga produkter utifrån det som exempelvis deras ”göra ingenting”-produkter.

- De styr sitt Lapphem med varm och stadig hand i kulturens tecken och vurmar för att hålla både Borkhult och hela bygden levande. De är värda ett pris för sitt gedigna arbete inte bara rent fysiskt för att få platsen fin utan för det jobb de gjort med marknadsföring, säger Jonna Allvin, turismutvecklare Åtvidabergs kommun och den person som står bakom nomineringen.

Stora Turismpriset delas varje år ut av Tillväxtverket i egenskap av huvudman för Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism. För att utse Östergötlands kandidat har Region Östergötland tagit hjälp av befolkningen och samarbetspartners som fick skicka in sina nomineringar. En jury bestående av tjänstemän och politiker har sedan utsett en vinnare från Östergötland.

Huvudkriteriet för de nominerade är att pristagaren bidrar till nytänkande och innovativ utveckling av besöksnäringen. Övriga kriterium är Hållbarhetskriterium; att pristagaren utvecklar metodiskt och målmedvetet en hållbar verksamhet, samt Kunskapskriterium; att pristagaren utvecklar, sprider och delar nya färdigheter och kunskaper för att stärka besöksnäringen.

- Borkhult Lapphem är en inspirationskälla som genom sitt engagemang, sin kunskap, sitt nytänk och sin samverkansvilja bidrar till att utveckla besöksnäringen i hela regionen. En värdig vinnare helt enkelt! säger Per Larsson, ordförande i Regionutvecklingsnämnden, Region Östergötland, som varit en av medlemmarna i juryn.

De nominerade aktörerna får 10.000 kr var som ska användas för kunskapsfrämjande insatser inom organisationen. Vinnaren, som utses i samband med konferensen Besöksnäringen på agendan den 6 december i Stockholm, belönas med 100.000 kr.

Senaste årens nominerade från Östergötland
2022 Naturlogi
2021 Vadstena Klosterhotell
2020 Kolmården
2019 Flygvapenmuseum
2018 Rimforsa Strand

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier