visit-ostergotland

Allemansrätten - naturens vett och etikett

Föreställ dig att du öppnar brevlådan och där hittar du en inbjudan, en alldeles speciell sådan. Du är inbjuden till Noblemiddagen. Vad är det första du gör? Kanske funderar du på vad du ska ha på dig? Men sedan är det nog sannolikt att du börjar fundera på vett och etikett. Vilken gaffel ska du börja med och när får man sätta sig till bords, frågorna är många. Men vet du vad? Varje gång du vistas ute i naturen kan du se det som just den där inbjudan. Men här stavas den Allemansrätten. Allemansrätten är naturens inbjudan till Nobelfesten - dags att börja spana vad som gäller kring vett och etikett i naturen.

Allemansrätten är något vi är och ska vara stolta över i Sverige. Det räcker med att vi åker över sundet till Danmark så är reglerna inte desamma. Allemansrätten ger oss möjlighet att vistas i och röra oss runt nästan överallt i naturen så länge vi inte stör eller förstör.

Oavsett om du går en promenad, paddlar kajak, klättrar i berg eller bara sitter på en sten så använder du dig av allemansrätten. Allemansrätten är en möjlighet att vara på annans mark utan lov och är en förutsättning för att vi med stor frihet kan få vara i naturen.

Med pandemin började ännu fler röra sig i vår natur och gärna på ett sätt där vi utövar aktiviteter i naturen. Det nya friluftslivet ställer andra krav på allemansrätten som har sin grund i en mer traditionell användning av naturen.

Långt bak i minnet från grundskolan sitter kanske lite information om vad man får och inte får göra när det gäller Allemansrätten men varför inte friska upp minnet inför din vistelse i naturen och vad du tänker göra där.

Vad är det egentligen som gäller för eldning, för självklart är en lägereld något som förhöjer vår vistelse. Vad är det egentligen som gäller när du tar med dig hunden i naturen? För visst ska våra fyrfota vänner få följa med men tänk på att hålla hunden kopplad. Eller kanske planerar du att göra en ridtur? Även här finns det saker att tänka på.

Passa på att friska upp minnet kring Allemansrätten - naturens egen nobelfest - och få stenkoll på vett och etikett innan du tar plats vid honnörsbordet och njuter av friluftslivets bankett.

På Naturvårdsverkets hemsida finns mängder av information samlad kring Allemansrätten. Länk till annan webbplats.

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier