visit-ostergotland

Handla lokalt under granen och få två klappar i en

Hjortlunds keramik i Kisa

Två klappar i en. En till den du handlar och en till dig. Ja faktiskt. Om du väljer att åka på roadtrip och dessutom handla lokalt i en av länets butiker blir upplevelsen din klapp och den du handlar någon annans. Låt oss berätta om fyra mysiga stopp och lista ännu fler i vår lokala klapplista.

Första stoppet - Hagdahls smide

Vi börjar med ett stopp hos Hagdahls smide strax utanför Linköping.

Och det är inte bara ett smedjebesök du får vid detta besök. Du får en hel upplevelse och framför allt historien om det lilla huset strax intill vägen mellan Linköping och Berg, om Alvar Smed och hans far som en gång huserade i huset och om Stefan Hagdahl som nu för historien vidare med sitt driv och engagemang både för smidet och för att berätta om det som var.

Nya alster tillverkas i verkstaden - Hagdahlsbocken kan du handla på Julmarknaden i Gamla Linköping helgen andra advent

Det är populärt att boka en stund på möhippan eller svensexan här. Som prova på får du göra en kapsylöppnare eller en hovkrats. Är du lite snabbare än dina kompisar bjuds det på gåtor inne i smedjan eller så passar du på att se dig omkring på väggarna. Där sitter reportagen om nutidshistorien och den lite äldre historien. Om Stefan som efter många år inom räddningstjänsten satsde på sin hobby som ligger honom varmt om hjärtat och om Alvar Smed som hade smedjan för längesedan. Historiens vingslag och ett hantverk.

I den lilla gårdsbutiken hittar du alster att köpa med hem. Som Östgöta-staken som Stefan också fick pris för under Östgötadagarna 2018. Andra alster är på gång att tillverkas inne i smedjan och kommer finnas till försäljning på julmarknaden i Gamla Linköping andra advent.  Har du vägarna förbi och vill kika in. Slå en signal. Butiken är möjlig att besöka om Stefan är hemma.

Östgötastaken som Stefan fick pris för under Östgötadagarna

På plats hos Ullspinneriet i Brink

 Ullspinneriet i Brink ligger på en gammal generationsgård strax norr om Roxen utanför Linköping och här har Annica startat ett alldeles eget ullspinneri där hon förädlar ull både från sina egna får och alpackor men också tar emot andras ull. Det är som att komma in i lite av den där tomteverkstaden som startar Kalle Anka på julafton. Här finns de där maskinerna som kardar och gör ullen till fina trådar. Utanför fönstret ser jag ett par av alpackorna vars ull just nu blir till garn. Här på gården låter vi dock alpackorna gå ifred. De är endast till för garnet, inte för att klappa och träffa.

Utanför spinneriet ligger garn i långa hyllor. Allt tillverkat på plats just här. På garnet gjort av alpackaull finns bilder på de olika djuren. Garnet jag håller i är en blandning av Cessna och Sheridan. Andra garn har lite mer gälla färger. De är färgade. Även det här i spinneriet.

Det är något särskilt med att handla lokalt. Hantverket. Att veta att det är tillverkat just här. Kanske till och med av personen framför dig som slår in summan i betalautomaten. Personen som troligen lagt ner all sin själ på att tillverka just det. Det är banne mig det bästa jag vet.

Har du någon garntokig vän? Eller älskar du att handarbeta själv? Handla garn från Ullspinneriet i Brink till julklapparna. Du behöver inte ta av på den lilla grusvägen för att handla även om jag skulle rekommendera det för känslan. Annikas webshoppen hittar du till här Länk till annan webbplats. med hjälp av bara ett klick.

Garnet från Ullspinneriet i Brink kommer uteslutande från fåren och alpackorna på gården

Vi stannar till på Hjortlunds i Kisa

Har du varit i Kisa har du med all säkerhet passerat Hjortlunds. Men kanske har du missat skyltarna om verksamheten eftersom du beskådat det ganska annorlunda huset den huserar i. Det K-märkta huset med just namnet Hjortlunds är lite som ett träslott med ett vackert glastäckt torn högst upp. Och här inne hittar vi Anneli som skapar brukskeramik av vackraste sort.

De K-märkta huset Hjortlund i Kisa där Anneli håller till

Tunn och lätt keramik är Annelis kännetecken. Sex olika serviser finns på repertoaren utöver lite andra verk och vissa enskilda beställningar. På nedervåningen i den pampiga villan finns utställningsrum och krukmakeri. Sommartid är det också ett enklare fik här. Fika ingår om du handlar något i butiken. Annars betalar du 20 riksdaler för kaffe/the/saft och hembakt bulle. Och jag kan garantera att de smakar himmelskt. Jag får smaka vid mitt besök. Kaffet serveras också i en av Annelis egengjorda muggar och jag får välja vilken själv.

Det visar sig att valet faller på en mugg i servisen Erik G:on Hjort, mannen som 1898 köpte den tidigare kronjägarbostaden och gjorde omfattande tillbyggnader och ändringar till det pampiga hus det är idag.

- Det sägs att det spökar i huset, säger Anneli, men jag har inte märkt något. Han kanske är nöjd över att ha fått en hel servis uppkallad efter sig och håller sig lugn.

Historien sitter verkligen i väggarna här. Under en tid hade ovan nämna Erik museum i byggnaden som sedan höll på att förfalla helt innan det räddades och med varm hand gjordes om 1999. Utöver att handla keramik och fika kan du hos Anneli boka prova-på-kurser i keramik. Och blir du särskilt nyfiken på huset anordnar Anneli också visningar för mindre grupper. Både prova-på-kurser och guidningar måste dock förbokas.

Blir du nyfiken på mer men tyvärr inte har vägarna förbi Kisa just idag - då hittar du Hjortlunds webshop här på nätet. Länk till annan webbplats.

Annelis specialtet är bruksporslin och alla serviser tål maskindisk för att kunna njutas av i vardagen

I Viktor Lenpers studio

Sista stopp på denna roadtrip blir Valdemarsvik i sydöstra Östergötland.

Här hittar vi smyckesdesignern Viktor Lenper som trots sin unga ålder redan hunnit fira nio år i sin verksamhet. Det som började med smyckestillverkning av läder och andra enklare material hemma i pojkrummet är nu en fin liten verksamhet mitt i centrala  Valdemarsvik.

Viktor i sin studio och butik i Valdemarsvik

Här har Viktor både konstgalleri, butik där han säljer sina egna smycken och andra lokala aktörers alster och mitt i hjärtat av verksamheten hittar vi också den lilla delen där allt skapas. Genombrottet blev kanske när Viktor tillverkade ett smycke som var en avbild av hemortens vackra vatten - Valdemarsiken. Ja sen dess har han fått tillverka många olika platser som smycken och alla våra landskap finns i beställningssortimentet.

Viktors mål är att ha kul och det märks det att han har. Har du missat hans fredagsdans på Instagram rekommenderas varmt att gå in och följa på direkten. Och glädjen smittar även av sig live i den lilla butiken.

I skrivande stund förbereder Viktor för förvandlingen som sker varje år inför julhandeln. Då stänger han en vecka. Drar för gardinerna och pyntar innan han åter öppnar upp dörrarna nästan lika storslaget som Macys julfönster på Manhattan.

Har du inte möjlighet att besöka Viktor i Viken kikar du bäst in i webshoppen som du hittar här. Länk till annan webbplats.

Smycken med form av platser och landskap är ett av Viktors signum

Text & bild: Cornelia Tonéri, Region Östergötland

Mer inspiration

Östgötabloggarna tadigut.nu har listat Östgötska gårdsbutiker. För mer inspiration - titta gärna in till dem här. Länk till annan webbplats.

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier