visit-ostergotland

Ovanliga museum i Östergötland

Trankokeriet på ön Harstena i Gryts skärgård

Spara och pricka av under sommarens besök i Östergötland.

  • Trankokeriet på Harstena är numera museum. Här kan du ta del av hur man förr i tiden smälte ner och kokade sälspäck från säljakten och gjorde tranolja, sälhudar och sälkött. En viktig tid i Harstenas historia.
  • Kornettgården Länk till annan webbplats. - nostalgimuseet en bit utanför Linköping. Med miljöer från svunna tider som kan göra den tuffaste nostalgisk. Passa också på att ta en fika i dessa miljöer och släng en slant i Jukeboxen för favoritlåten.
  • Kakelugnsmuseum det hittar du i Kolmården. Enligt information på hemsidan är det endast öppet för bokningar, men tittar du in på hemsida kakelugnar.org Länk till annan webbplats. så hittar du kontaktuppgifter inför ditt besök.
  • Porslinsmuseum, kan det vara något för dig? I så fall åker vi till Motala där vi hittar just ett sådant och inte bara det. Detta är två museum i ett. Här huserar även ett bruksmuseum men också café.
  • Fiskemuseum - jajamen, det finns också här i Östergötland. Närmare bestämt i Borghamn strax intill Borghamns strand. Kanske kombinera med en bit mat på ovan nämnda eller en vandring på Omberg? För vi stannar kvar en liten stund till i Borghamn och tittar till…
  • Skateboardmuseet i Borghamn. Museet ligger på andra våningen i en loppis och där har innehavaren Lasse samlat brädor, hjul, tidningsurklipp och andra skateboard-relaterade prylar.

  • En liten bonus som tyvärr fortfarande verkar vara stängd om man tittar på deras sociala medier är Dockskåpsmuseet Dockskåpsvrån Länk till annan webbplats.. Det hittar du i Lotorp strax norr om Finspång och är man nyfiken på museet står det att det går bra att kontakta närbelägna Lotorps vandrarhem och café.

Relaterad information

Flera av dessa museum har endast öppet sommartid. Vi hänvisar till respektive museum för mer information.

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping
Organisationsnummer:
23 21 00-0040

010-103 00 00 (växel)

Sociala medier