visit-ostergotland

Östgötaskärgården, en typisk sommarplats i vårvinterskrud

Vybild Skärgådsbyn Mon

De snirkliga vägarna ut emot kusten ligger i stort sett öde denna söndag i februari. Bofasta vi ser längs med vägarna ler lika delar glatt som förvånat när de ser en bil de inte känner igen. De undrar troligen vad vi gör där just då. Det gör inte jag. Vi är på väg mot Östgötaskärgården. Vi ska uppleva den som aldrig förr.

På temat året runt, landskapet runt ska vi uppleva en typisk sommarplats när vinter börjar bli vår. Och vad kan då vara bättre än ett besök i Sankt Anna.

Östergötlands skärgård är uppdelad i tre. Gryt i söder, Arkösund i norr och så S:t Anna i mitten. Tusentals små öar att åka båt till på sommaren och svävare på vintern. Men denna gång ska vi stanna på fastlandet i Skärgårdsbyn Mon.

Stegeborgs slottsruin, ett ikoniskt landmärke.

Söndagslunch på Stegeborgs hamnkrog

Vi ska inte checka in i stugan vi hyrt förrän vid tre så vi passar på att avnjuta söndagslunchen på vägen på ännu en av de där platserna som så väl förknippas med sommaren. Stegeborgs hamnkrog. Här har vi både passerat och stannat till mitt i högsommaren. Tagit en tur inne i slottsruinen på andra sidan vägen sett från hamnkrogen, tagit färjan från Norrkrog och njutit av den korta turen som styr rakt över Slätbaken och inloppet till Göta kanal. Vi har beundrat Skällviks kyrka och spanat in ställplatsen på Stegeborg som utsågs till årets ställplats 2021. Men hamnkrogen har ännu inte förärats med ett besök. Det har varit fullsatt eller i det närmaste fullsatt tidigare gånger och vi har valt att åka vidare. En söndag i februari ligger lugnet över Stegeborg och vi njuter till fullo av både maten, atmosfären och lugnet i den lilla mysiga skärgårdsrestaurangen.

Färja över sundet vid Stegeborg.

Under lågsäsong är hamnkrogen öppen fredag kväll till söndag lunch. Slottsruinen kan du besöka året runt. Biljetter köps i automat och endera upplever du den på egen hand eller med audioguide i mobilen. Den borg som nu ligger i ruiner har anor från 1200-talet. Men det är under 1500- och 1600-talen som ingen mindre än Gustav Vasa och hans ättlingar ser till att bygga ut och ge Stegeborg sina glansdagar. Det är en Vasaborg med blodig historia från en tid då landskapet runt Stegeborg och Söderköping var viktigt för Sverige ur ett makt- och försvarsperspektiv. Stegeborg är fortfarande viktigt men snarare ur ett besöksperspektiv.

Skärgårdsbyn Mon sett från vattnet.

Vidare mot Skärgårdsbyn Mon

Med lunchen i magen beger vi oss vidare några mil ytterligare österut i kustlandskapet mot Mon och Skärgårdsbyn. Här ska vi spendera några nätter i en av stugorna. Lugnet ligger över Skärgårdsbyn när vi anländer. Receptionen och den lilla lanthandeln stängde klockan tolv och nyckeln till vår stuga hämtar vi i lådan intill. Lika lugnt som det är nu, lika livat ser jag framför mig att det är på sommaren. Paradiset för barnfamiljen. På väg ner emot just vår stuga passerar vi kajakuthyrning, padelbanor, lekplats och bad. Nu ligger det lika stilla som havet med istäcket ovanpå.

I Skärgårdsbyn kan du hyra och övernatta i stuga eller hotell. Fler stugor byggs på området och hotellbyggnaden är inte många månader gammal. Här kan du bo med självhushåll eller välja att köpa till hotellfrukost och slutstäd. Under högsäsong serveras frukostbuffé. Så här års finns i stället frukosten i kylen när vi kommer till ditt boende.

Vår stuga är 47 kvadrat stor och har 6 bäddar fördelat på två sovrum och ett allrum, fullt utrustat kök och så det bästa av allt vid denna tid på året, braskamin. Sommartid tror jag braskaminen hade bytt plats på den listan med den stora terrassen med utsikt över havet. Nu beundrar vi utsikten inifrån, lyssnar på tystnaden som bara bryts av en svävare som då och då transporterar någon öbo in eller ut ifrån stranden. Det är sinnesfriden personifierad.

Vi satsar på en workation som det kallas och planen är att jobba under vår tid i stugan. Så när kalendern slår över till vardag och måndag njuter vi av soluppgången över havet med varsin laptop i knäet. Vi testar vad det trådlösa nätverket går för och det får med beröm godkänt.

Kanske väljer man inte att åka till skärgården denna tid på året för att mycket är stängt. Och nog stämmer det. Tillgång och efterfrågan är vågskålar som måste matcha men visst finns det saker att uppleva även så här års.

Lammskinn till salu vid Ekö Gård.

Mot Ekö gårds gårdsbutik

Jag tar en paus från jobbet och beger mig ytterligare lite längre österut till Ekö gård och makarna Agneta och Staffan. Besöket börjar så som det ska göra när man åker till en gårdsbutik. Hönsen huserar på vägen och måste schasas bort för att jag ska ta mig hela vägen in till parkeringen utan större missöden. Vi fastnar utomhus i bitande kyla en stund medan makarna berättar om gården, om flytten från Stockholm, om fåren och allt de lärt sig sedan de valde livet på landet i stället för livet i stan.

En stund senare får jag i det närmaste ducka när vi går in i det lilla huset som är gårdsbutik och café. Egentligen bara öppet helger under sommaren. Men på hemsidan stod det att de gärna öppnar om de ändå är hemma så jag chansade och hade tur.

Trots att Agneta menar på att mycket är urplockat denna tid på året är hyllor och frysar fulla av gårdens eget utbud i form av både lammkött och skinn men även ägg från gården och andra delikatesser från lokala tillverkare. Och om bara någon månad kan jag föreställa mig hur trädgården sjuder av liv av tillresta fikagäster och höns, inte tillresta då utan gårdens egna.

Jag tackar för pratstunden, fiskar med mig lite chokladbiscotti och ägg och så åker jag tillbaka till vår stuga. Uppfylld av glädjen över mötet med de lokala entreprenörerna och eldsjälarna som gör landskapet levande. Och nu – nu väntar det stora elddopet.

Eller ska jag säga så långt ifrån elddop det bara går. Framför mig har jag nämligen livets första kalldopp.

Vår flygande reporter kallbadar för första gången.

Kallbad och relax i Skärgårdsbyn Mon

Även om padelbana och kajakuthyrning är stängt i Skärgårdsbyn finns det en del som är öppen och till och med har lite av en högsäsong just nu. Det är isvakarna som är förberedda intill relaxavdelningen och bastun.

Vi väljer relaxen med spabad. Omklädningsrummen är belägna i båthuset och det är med skräckblandad förtjusning jag lämnar värmen där inne och beger mig ut mot isvaken. Kvällen har färgat himlen rosa. Den vackraste av kulisser. Nu kan jag inte banga. På fjärde försöket doppar jag axlarna om så bara för en sekund. Och när jag i efterhand tittar närmare på filmen jag tvingar min andra hälft att filma ser jag att jag hade kunnat komma ner någon millimeter ytterligare.

Jag tar inga simborgarmärken med detta dopp men jag vinner min egen stolthet. Jag gjorde det. Och det var till och med lite härligt. Så härligt att jag absolut kan tänka mig att göra det igen tänker jag när jag lite senare guppar runt i det varma spabadet på kajen intill båthuset och ser skymning bli kväll över S:t Anna.

Vår vistelse börjar gå mot sitt slut. Ytterligare en natts god sömn i stillheten väntar. Morgonen därpå är det mulet och brasan värmer gott. Vi lämnar motsträvigt Mon, köper med oss ytterligare ett av de magiskt goda bröden som bakas på plats av ägarinnan själv. Hit kommer vi tillbaka tänker vi.

Och kanske var det en freudiansk felpackning som gjordes när jag efter vi kommit hem ser att vi lyckats packa ner inventarier från stugans kök i väskan. Nu måste vi helt enkelt återkomma och det fortare än kvickt och återlämna ”stöldgodset”.

Fakta:

Mer information om boende, aktiviteter och bokning i Skärgårdsbyn hittas på deras hemsida www.skargardsbyn.se Länk till annan webbplats.

Mer information som Ekö gård, öppettider och utbud hittas på deras hemsida här www.ekogard.nu Länk till annan webbplats.

Fler tips i Östgötaskärgården på vintern:

Det finns flera platser att besöka och övernatta på i den östgötska skärgården även på vintern. Här kommer fler tips:

Arkösunds hotell: Under vår, vinter och höst har Arkösunds hotell öppet för upplevelsehelger. Läs mer på deras hemsida https://arkosundshotell.se/paket/ Länk till annan webbplats.

Fyrudden: Här kan du bo i vandrarhemmet eller i Tullhuset året om. Kontakta Fyrudden för mer info och bokning. Läs mer på deras hemsida https://www.fyrudden.se/bo-hos-oss Länk till annan webbplats.

Långfärdsskridskor: Passa på att snöra på dig långfärdsskridskorna och njut av skärgården på ett helt nytt sätt.

Vandra: En sann åretruntaktivitet är vandringen. Skärgårdsområdet bjuder på mängder av vandringsmöjligheter och naturreservat. Enklast hittar du närmaste vandringsled i appen Naturkartan eller www.naturkartan.se Länk till annan webbplats. samt info om Östgötaleden på www.ostgotaleden.se Länk till annan webbplats.

Text & bild: Cornelia Tonéri, Region Östergötland

Mer att göra i området

Utsikt över skärgården från Ekön

Gryts skärgård tillhör tillsammans med Arkösund, S:t Anna och norra Tjust skärgård till Östgötaskärgården, där tusentals öar ligger och bidar sin tid i väntan på att du ska landstiga. På vissa öar har människor slagit ner bopålarna, medan andra är obebodda.

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier