visit-ostergotland

Häradskär måste upplevas

Ta del av John och Marias vecka som började med mållöst ökryssande och slutade i planer på att sälja "Ört on demand".

En kärleksresa genom Gryts skärgård

Vi hade egentligen tänkt stanna i Harstena – efter att vi färdats längs Göta kanal och Kinda kanal, kryssat runt i Sankt Annas skärgård och glidit runt i Arkösund. Men vi bestämde oss till sist ändå för att åka längst ut i Gryts skärgård, till Häradskär.

Vi landstiger, strövar runt och snackar strunt. Vi badar från klipporna och solar på de varma hällarna. Vi drömmer oss bort. ”Här skulle man ha ett ställe”, säger vi i mun på varandra.

Man kanske kan få flytta in i den gamla lotsutkiken? Visst, tidens tand har knaprat på den – men den är charmig. Ja, rentav vacker. Eller, ännu bättre! Vi bygger vårt eget hus, i symbios med platsen och naturen! Med bara en enkel yxa fäller vi några av träden som vinden har kuvat med knotor och lågvuxenhet som resultat. Sedan bygger vårt drömhus av dem och stenbumlingar, med våra bara händers kraft!

Vi vet ju i princip hur man gör. Eller i alla fall att det går. När vi besökte Sankt Annas skärgård och Capella Ecumenica fick vi ju veta att Hilding Bielkhammar byggde kyrkan helt för hand, av gråsten som låg och skräpade däromkring.

Så får det bli! Vi börjar om. Med hela livet. Här, på Häradskär! Hejdåååååå, alla vanliga människor! Vi kommer som utbölingar, men slutar som locals. Det blir intet snack om att pendla. Det är inte äkta. Man får väl hitta på något. Stigfinnare? Fågelskådarguide? Det finns ju hur mycket fåglar som helst här. Eller fiskare? Fågel, fisk – eller något mittemellan?

Det är som att man får direktkontakt med hjärnan i självaste kosmos. Men alltså, det är ju svårt att förklara och beskriva – för den som inte varit där.
/John och Maria

Kanske starta eget? Båttaxientreprenör? Det snackade vi faktiskt redan om när vi var i Söderköping (men tappade tråden när vi började planera en egen re-make av Madicken-filmerna). Köra turister mellan Gryts skärgård och Sankt Annas skärgård, via Göta kanal!

Alltså, då får man ju gräva en del. Men grundarbetet är ju liksom redan gjort. Vi tar helt enkelt vid där gubbarna och gummorna la ner spadarna 1832. Fatta vilken grej! På våra gravstenar kommer det ristas: ”Härinunder hwilar de twenne som förband S:ta Annas skärgård och Gryyts skärgård med hwarandre, via Götha canal och således skapade wattenwähgen genom Östergötland”.

Eller jobba med örter, för på Häradskär växer det gott om sådana. ”Ört on demand”? Det kanske kan vara något? Klart man behöver förbereda sig lite innan. Lära sig köra båt och snickra, till exempel. Och läsa på lite om växter så man inte börjar knapra på första bästa ört. Som jag gjorde.

Man tänker så klart när man vistas i naturen, nära vattnet och på de platser där generation efter generation av människor har såväl slitit som njutit. Det jag skrivit här ovanför är ju liksom bara ett brottstycke av alla idéer jag fått under vår vecka på drift i Östergötland. Det är som att man får direktkontakt med hjärnan i självaste kosmos. Men alltså, det är ju svårt att förklara och beskriva – för den som inte varit där.

  • Häradskär är en ö som ligger längst ut i i det östgötska havsbandet.
  • Ön är ett gammalt fiskeläge och lotshamn som tillhör Gryts skärgård utanför Valdemarsvik.
  • Häradskär är mest känd för sin 29 meter höga och rödmålade fyr som uppfördes 1863 under ledning av Gustaf von Heidenstam.
  • Hit går det att komma med egen båt men även med taxibåt. Från Fyrudden tar det cirka 20 minuter med båt.
  • Du kan övernatta i de gamla fyrvaktarbostäderna på ön.

  • Strosa hand i hand längs Göta kanal.
  • Testa på Glamping vid Kinda kanal.
  • Dela på en glass på Smultronstället i Söderköping.
  • Ta en skärgårdsbåt från Arkösund.
  • Posta en selfie vid Stegeborg.

Mer inspiration

Läs fler resedagböcker från våra fiktiva huvudpersoner.

Hitta hit!

Trollegaters position

Häradskär
Gryts skärgård, Valdemarsvik

Mer att göra i området

Utsikt över skärgården från Ekön

Gryts skärgård tillhör tillsammans med Arkösund, S:t Anna och norra Tjust skärgård till Östgötaskärgården, där tusentals öar ligger och bidar sin tid i väntan på att du ska landstiga. På vissa öar har människor slagit ner bopålarna, medan andra är obebodda.

Se hela illustrationen

Kärlekspar vid Häradskär fyr

Klicka på knappen för att få upp illustrationen i ett större format.

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier