visit-ostergotland

Småstadsliv

Som att i nutid befinna dig i historien.

Illustratör: Daniella Lubkowitz

Från öst till väst hittar ni de pittoreska östgötska småstäderna som inte sällan tagit plats i historien och som numera skapar sina alldeles egna historier.

I öster hittar vi Söderköping som en gång i tiden var en av Sveriges viktigaste handelsplatser. Här har flera kungar krönts och viktiga möten i Sveriges historia hållits. Det sägs bland annat att ett viktigt förmöte inför Kalmarunionens bildande hölls just här. I nutid kan du vandra runt i Drothemskvarteren och känna känslan av att befinna dig i historien. Här blir dessutom epitetet småstad lite extra påtagligt. Du behöver inte vara lång för att ibland kunna se över taknocken på de små stugorna. Känns miljöerna i Söderköping bekanta? Kunde du precis ana Madicken och Lisabet i gathörnet där borta? Ja det är inte omöjligt att du känner igen dig om du sett filmatiseringen av Astrid Lindgrens populära bok som spelades in just här i Söderköping.

I väster ligger Vadstena. Ännu en stad rik på historia som riktigt går att ta på. Allt ifrån Vadstena slott som i sammanhanget får ses som en riktig nykomling från 1545. Åtminstone när vi några kvarter bort återfinner Den Heliga Birgittas Klosterkyrka från 1430 och det gamla klostret där nunnornas byggnad har anor ända från 1200-talet. Då som Magnus Erikssons Kungsgård även känt som Bjälboättens palats. Vandra runt på de pittoreska små kullerstensgatorna i Vadstena, titta in i de små butikerna som smälter in i de historiska kvarteren.

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier