visit-ostergotland

Kuster

Östergötlands kustremsor har något för den äventyrlige och för livsnjutaren.

Illustratör: Daniella Lubkowitz

Stolt kan vi säga att Östergötland har två kustremsor, något som är få landskap förunnat. I öster vår vackra skärgård uppdelad i tre. I väster den vackra och dramatiska kustremsan mot Sveriges näst största sjö Vättern. Oavsett vilken kust du väljer att uppleva kan vi utlova en makalös upplevelse.

Östgötaskärgårdens Arkösund, S:t Anna och Gryt och så har vi även förmånen att ha delar av småländska Tjust skärgård rent geografiskt i Östergötland. Oavsett om du har egen båt eller inte är skärgården tillgänglig. Ta en turbåt över dagen ut till någon av öarna eller välj att övernatta och upplev skärgården 2.0.

För lite extra frihet föreslår vi att du hyr kajak och ger dig ut på egen hand till en av alla tusentals obebodda öar, slå läger och njut. Och faktum är att det också går att uppleva mycket av skärgården helt utan båt. Både Arkösund, Tyrislöt och Fyrudden går att nå med bil.

Kustremsan längs Vättern är lika varierande som den är lång. Från Hästholmens fyr och hamn utanför Ödeshög till de dramatiska och branta klippväggarna vid Omberg. Dessa kan med fördel upplevas från vattnet i kajak och är du riktigt modig och vädret är det rätta kanske ni beger er in i en av Ombergs alla grottor? Norr om Omberg hittar vi nutidshistoria och en härlig plats för avkoppling i Borghamn. Härifrån kommer stenen till både Alvastra kloster och Göta kanal. Via Vadstena tar vi oss sedan norrut mot Motala och kanske är du mer bekväm på en solstol vid Varamon just i Motala, Nordens största insjöbad med en halv mil lång naturlig sandstrand.

Till startsidan för Visit Östergötland

En del av Region Östergötland

Visit Östergötland

581 91 Linköping

Organisationsnummer:
23 21 00-0040

Telefon: 010-103 00 00 (växel)

Sociala medier