Udda utflykter - lyfter upplevelser i Sveriges periferi
Det finns ett mycket populärt konto i sociala medier där vi inte sällan hittar platser i Östergötland som även den mest bereste östgötaresenären inte hade koll på. Vi pratar om kontot Udda utflykter som lyfter utflyktsmål i Sveriges periferi. De där mindre kända urflyktsmålen. Fram till nu då. Visit Östergötlands flygande reporter fick en pratstund med Björn Granstrand som är mannen bakom kontot och självklart tipsar han om sina favoriter i Östergötland.
Hur fick du idén till konto och hemsida Udda utflykter?
- Nyfikenheten på udda platser som av en eller annan anledning hamnat i skymundan är något jag fått med mig från uppväxten. Min pappa reste mycket och släpade ofta med sin ovilliga familj till ruiner och andra historiska platser runt om i Europa.
Som tonåring började jag själv intressera mig för bortglömda platser och när jag började fotografera så var det naturligt att också dokumentera dem. Runt 2015 började jag samla på utflykter i Göteborg där jag då bodde, och skrev för mitt egna nöjes skull ihop små texter till bilderna.
På tal om det hur länge har du drivit kontot och hemsidan?
- Våren 2019 började jag spendera allt mer tid med att åka runt i Sverige för att titta på allt från stenålderns megalitgravar till övergivna 1700-talsgruvor och arkivet växte i snabb takt. Ingen läser ju längre guideböcker så jag började istället planera för att publicera mitt material på nätet, med koordinater och karta så att det skulle bli enkelt för andra att följa i mina fotspår.
Hemsidan Udda Utflykter lanserades sedan i februari 2021 och fylls nu på löpande med utflykter från arkivet i mån av tid.
- De senaste tre åren har jag kört runt 4000 mil per år, från norr till söder, och samlat utflykter samtidigt som jag försökt få tid till att redigera och skriva. Jag behöver också få ihop till brödfödan så tyvärr är takten inte i närheten på vad jag hade önskat, men i skrivande stund finns det i alla fall 673 utflykter på sidan. Under förra sommarhalvåret hade hemsidan omkring 40 000 unika besökare per månad och jag hoppas att det kommer att växa ännu mer till kommande säsong.
Björn Granstrand - mannen bakom tipsen på alla udda uflykter
Vilka kriterier tycker du ska uppfyllas för att det ska vara en udda utflykt?
- Kriterierna för vad som är en udda utflykt är generösa. Utflykten kan vara en övergiven ruin i skogen som saknar all form av skyltning, eller en välkänd sevärdhet med en okänd detalj eller intressant anekdot som går de flesta besökare förbi. Givna sevärdheter samsas med lustiga osevärdheter i en blandning mellan högt och lågt.
Får du mycket tips på olika platser att besöka eller hitta du dem på egen hand?
- Jag får in en del tips på utflykter, tyvärr är det oftast platser jag redan besökt men inte hunnit skriva om, arkivet rymmer tusentals utflyktsmål spridda över hela landet som väntar på att publiceras. Men ibland får jag in ett tips som känns för bra för att vara sant, och det har hänt mer än en gång att jag släppt allt för att på en gång köra 30-40 mil för att se något jag missat.
Till sist då. Vi är självklart nyfikna på vilka dina tre toppplatser för udda utflykter i Östergötland är? Och om det finns någon udda utflykt i Östergötland som du inte ännu besökt som du vill besöka?
- Att välja ut tre besöksmål i länet är nästan en omöjlig uppgift men tre som ligger mig extra varmt om hjärtat är:
- Solkanonen i Åtvidaberg - Världens enda fungerande solkanon finns i ett riddartorn från 1800-talet vid Adelsnäs herrgård. Varje sommardag klockan 13 tänder solens strålar stubinen på kanonen för att skjuta salut. Det är gratis att titta på och har man bara tur med vädret så är det en fantastiskt kul upplevelse.
- Trollkäringeskogen i Finspång - Regionens mörkaste besöksmål hittar man i skogarna utanför Finspång där Sveriges första stora, och grymmaste, häxprocess utspelade sig år 1617. Det är verkligen ingen munter plats, men det är en händelse som aldrig får glömmas bort och som borde lyftas fram mer än vad den gör. Det finns en skyltad promenadslinga runt de olika platserna i skogen.
- Lemunda Kvarnstensbrott i Motala - På en udde i Vättern utanför Lemunda strax norr om Motala högg man kvarnstenar under flera hundra år. I vattnet och i skogen ligger fortfarande ett stort antal stenar kvar i varierande skick. Det är en mycket vacker plats som kräver en längre promenad på drygt 4 kilometer enkel väg. Skyltning saknas helt och hållet.
- Det finns några platser kvar i Östergötland som jag inte fått med än. Gemensamt är att det är mindre museer eller samlingar som kräver koordination med andras scheman. UFO-arkivet i Norrköping står högst på den listan, och också Kakelugnsmuseet i samma stad. Risinge gamla kyrka utanför Finspång och Mutebo-Aspnäs Miniatyrjärnväg utanför Linköping är två andra mindre kända besöksmål som jag hoppas få till i framtiden.
Och med det tackar vi Björn för stunden och släpper åter ut honom i Sverige för att besöka och upptäcka fler platser - kanske några av de som lockade i Östergötland.
Publicerad
Relaterad information
Fler artiklar från Udda uflykter hittar du här:
Udda utflykters hemsida Länk till annan webbplats.
Udda uflykters Instagram Länk till annan webbplats.