Välkommen till Östergötland

I sydöstra Sverige bara 2 timmars resa söder om Stockholm hittar du vackra Östergötland, Sveriges femte största region och Hennes Kungliga Höghet prinsessan Estelles hertigdöme. Östergötland bjuder på stor variation och ett brett utbud. Oavsett om du vill klappa delfiner, rida på hästar eller åka på en visualiserad 3D-resa ut i rymden.

Regionen är full med möjligheter att uppleva en härlig och aktiv semester, vistas i fantastisk natur, möta tystnaden och få oförglömliga semesterminnen att ta med hem. Paddla kajak i en oexploaterad skärgårdsmiljö. Vandra på märkta leder eller cykla på slingrande vägar med karta och picknick i ryggsäcken. Ta en båttur på eller cykla utmed Göta kanal. Upptäck Omberg, det mytomspunna berget, som gjort för vandring och upptäcktsfärder. Fiska och bada i en insjö eller från en klippa i skärgården.

Hela regionen är omgiven av vatten. I väster ligger sjön Vättern, Sveriges näst största sjö och i öster, Östersjön med dess fantastiska skärgård. Däremellan finns tusentals sjöar att upptäcka. Hyr en stuga med tillhörande båt, bada, segla, fiska eller njut av stillheten och lugnet.  Ligg på den egna bryggan med endast stjärnhimlen som tak.

I norr och söder sträcker sig vida skogar som är perfekta för spännande vandringar och naturupplevelser. På flera ställen finns orörd vildmark där man på rätta årstider kan plocka både blåbär och lingon. Här finns också möjlighet att träffa på älg och rådjur om man har tur. Upplev en sagolik natur, massor med aktiviteter och unika sevärdheter året runt i Östergötland.

Magiska runstenshälsningar från svunna tider varvas med levande industrihistoria och fascinerande museer i Östergötland. Visste du att man tog sig till rymden med hjälp av teknik från Åtvidaberg? Och om du planerar att åka till rymden på nästa semester så är chansen stor att du kommer att förbereda dig i Linköping!

Städerna Vadstena och Söderköping var en gång viktiga maktcentrum i det medeltida Sverige, föreställ dig detta medan du strosar runt i de pittoreska kvarteren och njuter av småstadsidyllen och de charmiga butikerna. En annan historisk pärla är Linköpings Domkyrka, det är inte bara en imponerande byggnad, inuti väntar spännande modern konst som garanterat kommer att få dig att höja på ögonbrynen.

På Östergötlands museum och dess filialer runt om i regionen hittar du ännu mer fakta om Östergötland – hur det var igår, hur det är idag och hur regionen formas inför framtiden!