Gryts och Tjusts norra skärgård

Kusten i Valdemarsvik präglas av innerskärgårdens grönska och ytterskärgårdens kala klipphällar mot öppet hav. Gryts och Tjusts norra skärgård i Valdemarsvik utgör den sydligaste delen av Östgötaskärgården. Valdemarsviken, ostkustens enda fjord, sträcker sig enda in till Valdemarsviks centrum.

Skärgården

Från tätorten Valdemarsvik bär väg 212 rakt ut till det yttersta havsbandet på mindre än 20 minuter. Från Valdemarsvik går även bussar i linjetrafik till Gryt och Fyrudden.
Här är möjligheterna många att uppleva skärgården. Gubbö kupa är en av skärgårdens finaste utsiktsplatser där solnedgången är svindlande vacker att uppleva. Från Ekön med sin öppna horisont bjuds en intensiv skärgårdsupplevelse.
Från Fyrudden kan man fortsätta ut i skärgården med båt. Året runt trafikeras skärgården med både kollektivtrafiken och postbåten. Det går även att chartra en båt för egna utflykter. Båtarna tar dig ut i skärgården och du kan välja att stanna över natt på någon ö och fortsätta dagen därpå eller bara göra en dagstur.

Gästhamnarna

Gästhamnarna på Fyrudden, Gryts Varv och den mitt i Valdemarsviks centrum erbjuder fina bunkringsmöjligheter och god service. Dessa hamnar utgör också knutpunkter och mötesplatser för många på väg ut till äventyret i skärgården.

Aktiviterna

Gryts och Tjusts skärgårdar finns gott om ensamma öar för bad, sol och fiske. Här finns också Östgötaleden där du kan vandra i orörd natur med havsutsikt genom naturreservaten Kvädö, Åsvik och Torrö i den södra kommundelen.
Men det finns också många genuina fiskesamhällen värda ett besök. Sjörapportens och sälfångarön Harstena är kanske den mest kända av dem alla. Några distansminuter från Harstena finns Håskö och Ämtö. Längre söderut ligger lots- och fyrplatsen Häradskär och i Valdemarsvikens mynning ligger Bokö. Gemensamt för dessa är att här erbjuds boendemöjligheter. På fastlandet finns ett rikt utbud av boendealternativ som hotell, pensionat, stugor och camping.
Det finns många paket och produkter att upptäcka som exempelvis att följa med på sälsafari, prova på att rida, bo i stuga eller på hotell, eller vakta fyren på Häradskär. Skärgårdsområdet erbjuder också Sveriges kanske bästa kajakvatten och vad sägs om en yogapaddling.