Årets Valdemarsviksrätt

Årets Valdemarsviksrätt 2015

I Valdemarsviksrätten har man under alla år jobbat med lokala råvaror och producenter. I år har man valt att gå ytterligare ett steg och verkligen lyfta fram de lokala råvarorna och producenterna inom Matresan i Valdemarsvik.
Till 2015 har man helt enkelt satt ihop en delikatesstallrik, till vilken man adderat några goda tillbehör som krögarna själva arbetat fram, allt serverat under samlingsnamnet ”Delikatesser från Viken”.


Årets Valdemarsviksrätt 2015 serveras på följande restauranger:
Ida på Udden
Restaurang Ekön (beställs dagen innan, minimum 10 personer)
Gryts Varv Hotell & Konferens
Grännäs Restaurang (Valdemarsviksrätt 2013 serveras)
Café Kårtorp


Krogersborulle
100g Getost från Krogersbo
2dl creme fraiche
1 gelantinblad
Svartpeppar
Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten. Vispa osten och creme fraichen tills den börjar tjockna lite. Smaka av med svartpeppar. Smält gelatinet och vänd ihop med ostsmeten. Lägg ut smeten på plastfilm och rulla ihop som en smällkaramell. Låt stå i kylen över natten. Ta bort plastfilmen och skiva upp. 
Ett tips är att skölja kniven i hett vatten mellan varje skiva.


Chiliyoghurt
1,5dl Grekisk yoghurt
1dl Chilisås från Häradssätter
Salt
Blanda ihop i en bunke, smaka av med salt. Färdig att servera.
Syrad gurka
1st gurka från Gryts Handelsträdgård eller Mon Tomater
1/2msk mild vinäger, typ champagne
1msk olivolja
Salt
Skär av ändarna på gurkan och dela den på mitten. Skiva på längden på en mandolin. Blanda med vinäger och olivolja, smaka av med salt.
(Recepten avser 4 personer)


Arrangera allt tillsammans på tallriken med följande tillbehör:
Grönpepparkorv, Smultronboda
Kristers dröm, Smultronboda
Varmrökt lax, Mossebo
Gravat kallrökt vildsvin, Mossebo
Bjursunds pepparrulle
Frökex, Häradssätter

 


Valdemarsviksrätten2014

Årets Valdemarsviksrätt 2014

Årets Valdemarsviksrätt 2014 är en Tomatlasagne med charkuterier. En hyllning till fotbollslegendaren Nils Liedholm. sammansatt av råvaror från Valdemarsvik och Italien.

2014 blir något av ett Nils Liedholm år i Valdemarsvik. Förutom maträtten till hans ära firar också Nils Liedholm Cup 10-årsjubileum (26-29 juni) och utställningen om Nils Liedholm visas återigen för allmänheten (25 juni-25 juli).

 

Recept, 4 portioner

 

Tomatsås till lasagnen

8 Tomater
2 Gul lök
2 Vitlöksklyftor
1 dl vitt vin
2 msk grönsaksfond
2 msk vitvinsvinäger
1,5 dlCreme fraich
Salt, vitpeppar o basilika

 

Övriga ingredienser

200 gr färska lasagneplattor
200 gr Mozarellaost
50 gr hyvlad Parmesan

Servera med….
Charkuterier från Italien

 


Skålla, skala och hacka tomaterna.
Fräs löken och vitlöken i lite olja och tillsätt tomaterna. Häll i vin, vitvinsvinäger och grönsaksfond och låt sjuda i ca 20 minuter. Mixa och tillsätt creme fraich, basilika, salt o peppar.

Varva tomatsåsen med lasagneplattorna, Mozarellan och Parmesanosten i en ugnsäker form. Grädda ca 15 min i 200 grader. Servera med charkuterierna.

 


Med denna måltid vill vi förmedla känslan av…
…gemenskapen runt måltiden och lagandan runt den rullande bollen
…den goda energi som alstras genom gemensamt välbehag och en gemensam MÅL-bild
…tomatens solmogna sötma - segerns sötma

 


Årets Valdemarsviksrätt 2_2

Årets Valdemarsviksrätt 2013

Fröken Larssons Råraka
– Med smaker från havet och landet

Årets Valdemarsviksrätt är en variant av östergötlands landskapsrätt - skapad med den ena foten i havet och den andra på åkern.

Det är en fröjd för kocken att skapa goda måltider med det skafferi som finns tillgängligt i vår skärgårdskommun. Att kunna skapa den nära relationen direkt till producenten gör det möjligt att alltid hålla bästa kvalité och de finaste smakerna.

Potatisen från närmaste åker

Fetaosten från Krogersbo Getgård

Och kallrökt lax från Mossebo Gård

Vi har lagt stor vikt vid att bibehålla dom rena smakerna och enkelheten i tillagningen.

Det ska vara en fröjd att avnjuta rätten i någon av våra restauranger. Men den ska även skapa inspiration till egen matlagning.

Fröken Larssons Råraka - En måltid som kan tillagas och avnjutas året runt. Tack vare de traditionella råvarorna och dess tillredning.

Valdemarsviksrätten utses årligen av Valdemarsviks Turistförening tillsammans med en grupp lokala krögare. Syftet med projektet är att främja samarbetet mellan restaurangerna och matproducenterna i kommunen. Ett samarbete som skall göra Valdemarsvik till en minnesvärd ort vad gäller god och kvalitativ mat.
Vi vill att du ska minnas oss med alla sinnen och en mätt mage!

I årets jury ingick Louise Alenbrand, Östgötamat, Thomas Collin, Åtvidabergs Hotell & Restaurang, Lars Beckman, kommunalråd, Stefan Gustavsson, ordförande i Turistföreningen samt Håkan Eriksson, Valdemarsviks Sparbank.

 


Valdemarsviksrätten 2012

Årets Valdemarsviksrätt 2012

Valdemarsviksrätt 2012 blev en kombination av Valdemarsviks- och Grytskorven med äppel och potatispytt samt en pepparrot och kålsallad. Att presentera en årlig Valdemarsviksrätt har blivit något av en tradition. Det är tredje året i rad som en rätt tas fram.

Det mottagande som rätterna fått, och det intresse som visats för vårt arbete, har varit enormt inspirerande, säger Niklas Hellsing, en av initiativtagarna till Valdemarsviksrätten. Det har också stärkt samarbetet och ökat kompetensen hos oss krögare, fortsätter Niklas.

Årets valdemarsviksrätt innehåller två korvar, en grönpeppar- och en örtkorv.
Korvarna och övriga ingredienser i rätten är smaker som ingår i svensk traditionell matlagning. Örter, lök, pepparrot och kål har anor tillbaka, inte minst till de svenska klostren, och då inte bara som medicinalväxter utan också inom matlagningen för att trolla med smaker. Främst handlade det då om att ta bort den salta smaken.

Korvarna tillverkas i Valdemarsvik, Mossebo Gårdsbutik, och köttet kommer från det lokala slakteriet, Blå Kustens slakteri. Det här är viktigt, säger Lotta Larsson och Pia Wahlman, två av de medverkande kockarna, att på detta sätt lyfta medvetenheten om våra lokalt producerade råvaror.

I sitt arbete har man också haft tillgång till en liten handskriven receptbok från vilken man låtit sig inspireras av olika korvrecept. Receptboken har tillhört en kvinna som levde hela sitt liv i Gryts skärgård.

Enligt juryns motivering är detta en enkel rätt som har en smakhöjd med harmoni. Här finns nytänkande – Valdemarsvikskorv med skärgårdssmak.

I årets jury ingick Louise Alenbrand, Östgötamat, Marie Lönneskog Hogstadius, LRF, Pär Andersson, Väderstad Centralkrog och Årets Östgötakock 2010, Bertil Eklund, kommunalråd, Stefan Gustavsson, ordförande i Turistföreningen samt Håkan Eriksson, Valdemarsviks sparbank.

 


Årets rätt 2011 P1110398

Årets Valdemarsviksrätt 2011

Lika säkert som att Valdemarsvik är en skärgårdskommun, var att 2011 års Valdemarsviksrätt skulle bli en fiskrätt.

Hur vi krögare kunde vara så säkra på det kan ju ni andra bara spekulera i. Men så blev det! Och det var Klasborgsgubbens Strömmingsflundra som blev årets Valdemarsviksrätt 2011.
Hela rätten andas närproducerat och lokalt. Sedan kanske det är så att det blir potatisen och rotsakerna som över tid kommer att vara närproducerat medan vi får ta strömmingen där den efter årstiden "går till".

Men strömmingsrätter i sig är och har alltid varit starkt förknippade med vår skärgård och varit något av skärgårdens basmat. Det var bland annat så vi presenterade rätten för juryn, med tillägget att gubbröran ger en tydlig sälta från havet och tillsammans med moset och de syltade rotsakerna är detta traditionell matlagning i modern tappning.

Nu är det kanske någon som undrar vad Klasborgsgubben står för. Gubben har ni väl redan listat ut står för gubbröran. Klasborg är namnet på ett rött hus med vita knutar i Hosum i Gryts socken. Byggt i början av förra århundradet av en ung man med förnamnet Klas. Så enkelt var det. Vem som bor där idag? – Jo, en av oss

Bland juryns motiveringar till varför man fastnade för nämnda rätt kan nämnas
"Den här rätten är en härlig representant för skärgårdssmak", Tom Sjöstedt, Årets Kock 2008 och medlem i Svenska Kocklandslaget
"Kul med de syltade rotfrukterna som bryter mot den traditionella strömmingssmaken", Elisabeth Nilsson, Landshövding i Östergötland

Smaklig måltid

Du kan hela året lämna förslag på Valdemarsviksrätten till någon av restaurangerna eller maila till : valdemarsviksratten@hotmail.com

Vi förbehåller oss rätten att eventuellt byta ut någon komponent i receptet på grund av säsong och tillgång.

Klasborgsgubbens strömmingsflundror

4 portioner

600g rensad strömming
150g smör, rumsvarmt
2 hårdkokta ägg, hackade
½ finhackad gul lök
30g hackad dill
100g ansjovis i fina tärningar
Grahamsmjöl
S o P
Blanda ihop smöret, ansjovis, ägg, lök, och dill, S o P. Spritsa ut mellan strömmingarna med hjälp av en spritspåse, två och två som flundror. Vänd i grahamsmjöl och stek. Servera med det smälta smöret som blir kvar i pannan.

Servera med gott mos och syltade rotfrukter.

Syltade rotfrukter

1dl 10% ättiksprit
1dl vatten
1dl vitt vin
2dl socker
½tsk salt
5st vitpepparkorn
5st svartpepparkorn
4st lagerblad
2st stjärnanis
1 bit riven färsk ingefära
2st morötter
2st palsternackor
¼ rotselleri
¼ kålrot

Skala och skär rotfrukterna i bitar. Blanchera dem(förvälla). Koka ihop övriga ingredienser till en lag och låt koka tills den inte känns så stickig. Sila den sedan ner över rotfrukterna. Ge ett snabbt uppkok. Häll upp i glasburkar, se till att lagen täcker rotfrukterna.

 


Valdemarsviksrätt 2010_redigerad-1

Årets Valdemarsviksrätt 2010

På initiativ av Turistföreningen Destination Valdemarsvik har årets Valdemarsviksrätt utsetts. Niklas Hellsing på Gryts Varv har, tillsammans med en grupp bestående av delar av den övriga restaurangnäringen i kommunen, hållit i trådarna för detta.

Efter att man efterlyst recept med lokal anknytning togs fem olika rätter fram. Dessa har sedan utvecklats och provlagats av gruppen.
Slutligen har dessa tillagats och en jury bestående av bland andra Louise Alenbrand, Östgötamat, Peter Öhlander, kockprofil, Ragnar Dahlberg, TV-profil, Anders Carlsson, kommunalråd och Maria Rolf, Titanix har fått bedöma de olika rätterna utifrån smak och utseende.

Efter sammanräkning av juryns röster var det lammfärsburgare på bröd smaksatt med kummin och tillhörande fetaostcreme med tomatguffa och klyftpotatis som blev Valdemarsviksrätten 2010.

Valdemarsviksrätten kommer att serveras på merparten av restaurangerna i kommunen och ha samma smak och pris. Ingredienserna ska, så långt möjligt är, vara närproducerade.

Arrangemanget att utse en Valdemarsviksrätt skall vara årligen återkommande.

Restauranger som kommer att servera lammfärsburgaren är:

Ida på UddenKustCamp EkönGrytsSkärgårdspensionatGrytsVarv Hotell & KonferensLilla Blå Café o RestaurangDavidssons Restaurang, Café & BowlingCafé KårtorpCafé & Restaurang VammarRingarums Värdshus

Lammfärsburgare med tomatguffa och creme på fetaost från Krogersbo

Burgare

600g lammfärs
1 ägg
1 vitlöksklyftor
1msk hackad rosmarin
1msk hackad timjan
1msk dijon
½msk chipotlepasta
Blanda alla ingredienser

Tomatguffa

2st plommontomater, urkärnade och tärnade
1st banan schalotten, fint skivad
1 msk färskriven pepparot
½ lime, saften
1msk olivolja
Salt o peppar

Feta creme

100g fetaost
200g creme fraiche
1msk olivolja
1tsk honung
Svartpeppar, mald

Bröd

5dl ljummet vatten
25g jäst
2dl olivolja
8dl bagerivete, special
1msk kummin
1msk salt
Blanda vatten och jäst. Tillsätt olja och mjölet. Jäs en timme. Tillsätt kummin och salt. Häll i portionsformar, jäs 30 min. Baka 180 grader i ca 15 minuter.

Serveras med klyftpoatatis.