Evenemang

Moa Martinsson - landsmodern

Gusum, Valdemarsvik

Bio. Dokumentär. 1 h och 28 min.  Ålder: 7 år.

92.000 böcker av ”Mor gifter sig" sålda på en vecka stod det i tidningen 1954 då när TV inte fanns. Hon och Vilhelm Moberg hade de största upplagesiffrorna i Sverige någonsin. Hon är vår första #Metoo: Hon skrev om våldtäkt i hemmet och nådde ut till svenska kvinnor som ingen annan. Hon förändrade könspolitiken.

Vi skildrar den brutala Industrislummen i Norrköping kring 1900 som Moa beskriver i sina romaner och svälten på torpet i Sörmland med en alkoholiserad make. Om äktenskapet med författaren Harry Martinson har vi ny hittills okänt dokumentation, den ändrar den officiella bilden.
Svenska Akademiens ekonomiska stöd till ett förfärligt nidporträtt av Moa hänger ihop med Akademiens tillbedjan av Harry Martinson. Hur var egentligen Akademiens kvinnosyn? Moa Martinson utropades till landsmoder av Tage Erlander 1954, men hennes liv och författarskap formades av fattigdom och patriarkala strukturer.

Dokumentärfilmaren Maj Wechselmann skilldrar tillsammans med Ebba Witt-Brattström en av förra seklets mest betydelsefulla författare och en självklar frontfigur för kvinnokampen i Sverige. Moa Martinson kan verkligen ses som Sveriges första kämpe i något som idag kallas #Metoo. Genom att hämta inspiration och berättelser från sitt eget liv vände sig Martinson mot en ny och tidigare negligerad läsekrets – arbetarklassens kvinnor. Filmen presenterar dessutom ny hittills okänd dokumentation om äktenskapet med Harry Martinson som ändrar den officiella bilden.

Prisinformation

100 kr.