Julmarknad

Den mysiga känslan som infinner sig kvällen före julafton, när paketen är inslagna, barnen sover och hemmet är färdigpyntat. Förberedelserna i väntan på julen är också de en trevlig upplevelse i Vadstena, en kreativ historia.

För bäst julkänsla rekommenderas att besöka Gammeljul på Vadstena slott inför första advent. Där välkomnar Gustav Vasa dig till ett julpyntat slott fyllt med genuint hantverk och godsaker. Ryktet om att Gammeljul återigen firas i Vadstena lär ha nått hela vägen till Nordpolen och tomtens verkstad...

Andra advent bjuds vi in till julmarknad på Klostermuseet, och tredje advent...

 

I arkivet finns föreningen Gamla Vadstenas småskrift ”Jul I gamla Vadstena" med tidningsartiklar och julhälsningar från förr. Nedan ett smakprov.

En julhälsning från Ellen Key år 1917

”I år blir ljusen färre, julborden fattigare även i vår rika Östgötabygd! Det gäller i år mer än annars att äga ljuset och rikedomen inom oss. Och vad kan ge oss ett klarare ljus än det nu som en smal strimma lysande hoppet om fred på jorden?”

"Här i Vadstena" en artikel skriven av Calamus

”… I brist på bröd kan man emellertid äta limpa. Även med en blyertsstump kan han på en bit kartong trolla fram riktigt bra och framför allt stämningsrika vyer av slottet. Skulle man råka anmärka på att tornet och murytorna eller dylikt inte riktigt tycks svara mot verkligheten, så lägger man huvudet på svaj, kniper ihop ögonen, tittar på slottet, på pappbiten och till sist på en själv och säger: Ja, si de beror på, frå vilka side en ser et. Alldeles riktigt. Et är så mycket här i livet, som beror på. Frå vilka side en ser et.”

”På Storgatan myllrade det av folk från staden och landet, hästarna gnäggade och även bilarna måste då och då ge ett litet läte ifrån sig. De låg fest i luften, trots allt de elände, varom tidningsaffärernas löpsedlar hade att förmäla, Själv armbågade jag mig över Rådhustrget och promenerade ut till Hovstullen för att handla gran.”