Upplev Vadstena

Ett filmkollage som visar vad du som besökare kan uppleva hos oss.

Mirakel i Vadstena

En film av Johan Löfstedt & Nils Petter Löfstedt. Inspelad i och runt Vadstena 1920-2016. Arkivmaterial från Föreningen gamla Vadstena. Röst Rolf Knutsson.

Det är här jag vill vara

Dörren öppnade sig och från tryggheten i den mäktiga klosterkyrkan steg jag ut i fågelkvittret. Ljuset träffade ögonen och en varm doft av blommor kom emot mig. -Det får bli vägen förbi klosterliljorna, tänkte jag högt för mig själv. Kaffet kan vänta en liten stund. Ett hav av vita blommor, nästan som om naturen vill tacka oss för att vi håller ut varje år. Sen en kort blick mot klocktornet innan min väg fortsatte ner på gågatan. Här infinner sig en annan takt. En lugnare takt. Solen strilar mellan husen och ett ungt par kramar om varandra. Någon som är ute och går med sin hund hälsar glatt och lite längre fram vid torget hör jag musik och skratt komma från ett av fönstren. Jag ler när jag öppnar dörren till blomsteraffären. -”Vi har något att fira”, avslöjar jag till kvinnan bakom disken. Hon ler också och sträcker fram buketten. Nu är allt färdigt. I fickan ligger asken. Ute på gatan stannar jag till, blundar och tar ett djupt andetag. Jag hör musik igen, det kommer från hamnparken, det är åt mitt håll. Jag följer musiken och med slottets torn sträckta mot skyn så ser jag henne, hon vinkar åt mig och jag känner mig lycklig. Det är här jag vill vara… 

Jag är Vadstena

Det är jag som är Vadstena och har varit det sedan medeltiden. Jag har haft kungar här, Gustav Wasa var en av dem. Han gifte sig här på slottet. Men mest har det varit munkar och nunnor. Nunnorna är kvar än idag, precis som slottet och klosterkyrkan och alla gränder som leder ut till mina torg. Där har människor mötts i århundraden. Människorna har trivts hos mig. De har tagit båten, en del har gått till fots och några har kommit med järnväg. Den används inte så mycket längre, förutom på sommaren när turister kan åka rälsbuss och ibland har jag sett ångloket ta en tur. Invånarna brukar vinka till mig. De badar, går med hundar och språkar med varandra på strandpromenaden. De tycker mycket om att samlas i hamnparken på filtar med vänner, mat och dryck. Då njuter jag. Jag mår bra när ni trivs  hos mig. Det ska ni veta.

Vadstena från förr

En nostalgifilm från 1900-talets första hälft.

Sommar med Åsa

Ett sommarprogram med olika nedslag i Vadstena kommun.

Vadstena slott

Hela historien om slottet från Gustav Vasa och fram till våra dagar.

Edward Blom berättar om Vadstena klosterkyrka och den heliga Birgitta

I det här klippet berättar Edward Blom om hur Vadstena blev ett viktigt vallfärdsmål inom den katolska kyrkan och om den heliga Birgitta och hennes dotter den heliga Katarina.

Så grundades klosterområdet

Klosterområdet - med flera lager historia

År 1346 testamenterade kung Magnus Eriksson och drottning Blanka Vadstena Gård och sitt kungapalats till en klosterstiftelse för att grunda en kunglig gravkyrka med tillhörande kloster. I donationen ingick ett större område vid Vättern med inkomster från flera gårdar där kungapalatset bildade utgångspunkten.

I spetsen för projektet stod Birgitta Birgersdotter som varit hovdam och magistra hos drottning Blanka. Vid en resa till Santiago de Compostela 1341 hade hon fått en första uppenbarelse där Gud gav henne uppdraget att grunda en ny klosterorden i Vadstena. 1370 fick hon klosterregeln godkänd av påven, tre år senare dog hon i Rom. Genom ett stort engagemang av såväl kungaätten som kyrkan blev Birgittas vision verklighet och runt det gamla kungapalatset växte det nya klosterområdet upp.

Det nya klostret och klosterkyrkan byggdes enligt heliga Birgittas instruktioner och invigdes 1384 samt 1430 och Vadstena blev moderkloster för Den helige Frälsarens Orden eller Birgittinorden. 1391 helgonförklarades hon och fick namnet heliga Birgitta.

I samband med Gustav Vasas reformation 1527 stängdes samtliga kloster i Sverige, Vadstena kloster levde kvar längst och var verksamt fram till 1595.

Klosterbyggnaderna stod sedan tomma i över 50 år innan de började användas på en rad olika sätt. Det gamla nunneklostret byggdes på 1600-talet om till ett hem för krigsinvalider och deras familjer. På 1840-talet används en av byggnaderna som allmänt lasarett. Först i samband med att sjukhusverksamheten flyttar ut och byggnaden renoveras på 1950-talet upptäcker man att byggnaden är det gamla kungapalatset.

Klosterkyrkans stjärnvalv

Tittar man upp i Klosterkyrkan så ser man dessa fantastiska stjärnvalv. Kalkmålningarna i taket är i form av stiliserade klöverblad och andra växtliknande ornament. Som en rolig detalj så finns det en liten gubbe målad någonstans bland alla mönster. Se om du kan hitta den!