Vadstena Slott

Vadstena slott
Alldeles intill den spegelblanka Vättern ligger Vadstena slott, en majestätisk byggnad från mitten av 1500-talet. Vandra in i historien och njut av de magiska vyerna i ett av de bäst bevarade renässansslotten i norden.

Slottets historia
Vadstena var en stad med stort intresse för den svenska kungamakten. Bjälboätten, även kallad Folkungaätten, byggde ett palats i rött tegel i mitten av 1200-talet. Palatset donerades sedan av kung Magnus och drottning Blanka till Birgittinorden och byggdes om till ett kloster. Under 1400- och tidigt 1500-tal växte staden runt klostret och blev ett av de viktigaste pilgrimsmålen i Europa.

År 1545 beordrade Kung Gustav Vasa byggnationen av vad som kom att bli Vadstena slott. Slottet byggdes först som en försvarsborg och utrustades med kanontorn, vallar och vallgrav. Gustav Vasas son, Johan III byggde sedan om försvarsborgen till ett kontinentalt renässanspalats. Från försvarsborg till ett färdigställt slott tog byggnationen 75 år och präglades av flertalet arkitekter och byggnadsmästare.

Slottet idag
Slottet är idag ett museum öppet för besökare och turister. Slottet erbjuder guidade turer och event som Gammeljul, konserter och medeltidsdagar. Under sommaren förvandlas den så kallade Bröllopssalen till opera uppsättning av Vadstena Akademien. I slottet finns även ett av Sveriges landsarkiv.

Slottets öppettider och övrig information hittar du här.