Omberg

Omberg är ett mytomspunnet berg beläget alldeles intill den vida Vätterns klara vatten. Under tusentals år har berget befolkats av människan och är idag ett besöksmål med storslagen natur som lockar besökare från när och fjärran.  

Med sina ädellövskogar, granskogar och lövsumpskogar är Omberg ett av Sveriges mest artrika skogslandskap. För att bevara området har Sveaskog valt att göra Omberg till ekopark vilket innebär att Sveaskog arbetar för att bevara, återskapa och utveckla höga naturvärden.

 

 

 

 

 

Utsikt_omberg

För äventyraren och friluftsfantasten
Via Ombergs olika leder kan du vandra till flera av platsens sevärdheter. Vill du uppleva fantastiska utsikter så ska du ta dig till bergets högsta punkt, hjässan, eller Västra väggar, för utsikten över Vättern. Gillar du fart och äventyr kan du hyra cykel, eller upptäcka Omberg från Vättern genom att hyra kajak.

För historieälskaren
Omberg är en mytomspunnen plats med bergets härskarinna, Drottning Omma, som med en mask som ett uvansikte och iklädd dimlätta slöjor beskyddar bergets djur och naturliv.

Här hittar du guidade turer på Omberg:
Upplev Vadstena 
Woods and Water

För naturbeundraren
De lummiga skogarna och många vandringsleder passar dig som vill samla energi och njuta av naturens fantastiska gåvor. Upplev naturen, plocka bär och svamp eller motionera.