Vadstena - En kreativ historia

Det går inte riktigt att ta på den. Men i Vadstena råder en alldeles särskild, nästan magisk atmosfär. Kanske är det den medeltida bebyggelsen, Vätterns närvaro, Östgötaslättens vackra landskap eller invånarnas stolthet över sin plats som skapar den. Denna atmosfär som har förmågan att bringa lugn och stillhet och skapa energi och rörelse på samma gång. Att det här är en plats för både rekreation och inspiration har människor vetat i hundratals år. Vadstena har alltid varit en plats att förundras över, besöka, återkomma till, trivas och stanna i.

 

Här finns också engagerade och kreativa människor och företag som inspireras av historien för att skapa framtiden. Och det gör man genom att utmana tron om hur allt ska vara, vända på perspektiven och våga testa nya, oväntade saker. För det intressanta uppstår i mötet mellan historia och framtid, gammalt och nytt. När vi vågar kombinera medeltidsslott med ny teknik och gamla berättelser med nya, kreativa idéer.

 

Idag har vi konstutställningar, modiga företagare och opera på slottet. Imorgon kanske vi får se ett historiskt lajv i stadskärnan eller ett Creative Valley med nyskapande innovatörer. Vem vet.

 

Det vi vet är att Vadstena inte bara har En historia – utan många. Och att vi skapar dem tillsammans.

 

Upplev Vadstena

Ett filmkollage som visar vad du som besökare kan uppleva hos oss.

Mirakel i Vadstena

En film av Johan Löfstedt & Nils Petter Löfstedt. Inspelad i och runt Vadstena 1920-2016. Arkivmaterial från Föreningen gamla Vadstena. Röst Rolf Knutsson.

Vadstena från förr

En nostalgifilm från 1900-talets första hälft.

Sommar med Åsa

Ett sommarprogram med olika nedslag i Vadstena kommun.

Vadstena slott

Hela historien om slottet från Gustav Vasa och fram till våra dagar.

Edward Blom berättar om Vadstena klosterkyrka och den heliga Birgitta

I det här klippet berättar Edward Blom om hur Vadstena blev ett viktigt vallfärdsmål inom den katolska kyrkan och om den heliga Birgitta och hennes dotter den heliga Katarina.