Evenemang

Fåglar fjädrar ägg

Vadstena

Fågeln som motiv har spelat en stor roll ända sedan konsthistoriens begynnelse. Det finns fåglar på Bayeuxtapeten, på hällristningar, i pyramiderna och i svensk medeltida textilkonst, som till exempel Överhogdalsbonaden.

Anden symboliseras av fågeln i äldre kristen konst, i andra bilder symboliserar kråkor och korpar annalkande olycka. Svalan och storken signalerar lycka och tur. Jesusbilder innehåller ibland en steglits, en symbol för uppståndelsen. Även ägg och fjädrar förekommer flitigt som motiv och som symboler i konsten, och väcker frågor om livets utveckling – inte minst, vad kom först, hönan eller ägget?

I dag är fågeln oftare en karaktär i konsten. En olycksbådande korp, en vänlig uppburrad pilfink eller en stilren storlom som väcker intresse med sin vackra form eller med sitt ovanliga rop.

En del konstnärer avbildar fågeln naturalistiskt, precis som den ser ut och den är tydligt en viss art. Andra använder fågeln som en representation för något, en skojig figur eller en budbärare. Utställningen Fåglar fjädrar ägg visar en stor variation av konstnärliga strategier med utgångspunkt i fågeln.

Utställningen öppnade den 6 maj, som händelsevis är Fågelskådningens dag. Fågeln är ofta en dekorativ varelse, så visst bör den beskådas. Vissa fjäderskrudar har storslagna färger, andra simulerar kamouflageutrustning.

En viktig fråga idag, är fågelns roll i samhället, i sitt habitat, i klimatförändringarnas tidevarv? Vilken är dess plats i ekosystemet och kommer fåglarna att fortsätta flytta och komma tillbaka, när klimatet förändras? Redan idag ser vi förändrade flyttmönster hos flyttfåglarna – vad blir konsekvenserna av detta? Och vad betyder det för människan?

Människan har en stark relation till fågeln, dess skörhet och mystik, men också rädsla och ängslan. Oavsett förhållande till dessa vingbeprydda varelser, finns få hem som inte innehåller konst eller bruksföremål med fågelmotiv. Kanske symboliserar det i slutändan en djup och innerlig längtan efter frihet.

Här visas fåglar i olika tekniker tolkade av Gunilla Bandolin, Ernst Billgren, Gebbe Björkman, Göran Bäckman, Kenneth Gustavsson, Berit Johansson, Morgan Johansson, Sie von Gegerfelt Kronberg, Carin Lundblad, Hasti Radpour, Antonio Sognasoldi, Amie Stålkrantz och Nada Tendzeric