Sevärdheter

Sancta Birgitta Klostermuseum, Vadstena

Vadstena

En av Sveriges viktigaste historiska platser

Vadstena kloster byggdes som kungligt palats på 1200-talet och blev kloster på 1300-talet. Museet visar och berättar om klosterområdets byggnader, livet i palatset och klostret och Birgittas liv och gärning.

Klosterområdet i Vadstena bär många olika lager av historia. Varje tidsepok i sig skulle göra området unikt och tillsammans bildar de olika historiska lagren ett kulturarv som är ett av de absolut viktigaste i Sverige.

Museibyggnaden uppfördes av kung Valdemar (son till Birger jarl) som palats i mitten av 1200-talet. Det var den första profana tegelbyggnaden i Sverige och den byggdes i högsta kvalitet. Vadstenapalatset betraktas som norra Europas bäst bevarade högmedeltida palats och intar en rangplats i alla berättelser om svensk arkitektur.

I mitten av 1300-talet förvandlades palatset till kloster i enlighet med heliga Birgittas vision.
Klostret skiljer sig från andra kloster genom att klosterfolket skulle leva i klausur samtidigt som kyrkan skulle vara öppen och klostret fungera som grunden i en andlig väckelse. Till klostret strömmade pilgrimmer i tusental från hela Europa. Vadstena är det enda moderklostret som finns i norra Europa. Mycket få platser i världen har så stark koppling mellan andlig vision, ideologi och arkitektur.

Efter att klostret stängdes 1595 stod byggnaderna öde under några decennier. I mitten av 1600-talet inrättades ett krigsmanshus, d.v.s. ett hem för invalidiserade soldater från stormaktstidens krig. Vadstena är ett av de första permanenta krigsmanshusen. Under 1800-talet blev byggnaden fängelse under en kort period och sedan mentalsjukhus. Man byggde då vidare på hospitalet som grundades under senmedeltiden. Sjukhuset flyttade successivt ur byggnaderna under 1920-50-talet. På 1950-60-talen undersöktes och renoverades byggnaderna på Klosterområdet och fungerar idag som hotell, resturang och museum.

Museet är endast delvis tillgänglighetsanpassat.

www.klostermuseum.se

Mer från Sancta Birgitta Klostermuseum, Vadstena

Utbud

Prisinformation

Entré museet:
Vuxna 80 kr
Ungdom 8 till 17 år 40 kr
Barn 0 - 7 år gratis

Fri entré till butiken 

Grupper per grupp max 30 personer:

Guidning Museet 

1000:- + 60:-/person (vardag)

1200:- + 60:-/p (helg och kväll)

Guidning Museet och Klosterkyrkan

1600:- + 60:-/person (vardag)

1800:- + 60:-/p (helg och kväll)

Lokal för Vigsel eller dop

Från 1000:-

Andra guidningar eller lokalhyra etc. kontakta museet för offert

Vägbeskrivning

Museet är beläget i ett stort tegelhus som ligger parallellt med Klosterkyrkan.
Bil: Från Rv 50 följ skyltar mot Klosterområdet. Parkering vid Rödtornet eller längs Lastköpingsgatan.

Faciliteter

Konferensmöjligheter
Kreditkort accepteras
Mikrougn
Skötrum för spädbarn
WC/Toalett
Kaffe/Te