Pilgrimsvandring Läs mer
Nostalgiafton vid slottet Varje onsdag hela sommaren Läs mer
Vadstena Klosterkyrka Läs mer om klosterkyrkan
Njut av grönskan mitt i staden
Gågatan i Vadstena
Vadstenas handel

Evenemang i Vadstena

Visa alla
Vadstena

Babysång

23 Oktober - 18 December

Titta ner

På de rosenprydda medeltidsgatorna ligger gatsten och kullersten. En gata som nyligen fått ny sten är gågatan. Tittar man lite närmare i mitten av gatan så löper en dagvattenbrunn hela vägen genom stan. Själva locket är av metall med en naturlig rostig yta, fast det är inte det som är mest intressant utan själva mönstret. Det efterliknar en knypplad spets. Vadstenaspetsar är vida känt och har knypplats i Vadstena med omnejd sedan 1700-talet. Att just ha ett spetsmönster på gågatan är en av de små detaljer som gör Vadstena lite extra vackert. Så nästa gång du går längs gågatan så vet du var mönstret kommer ifrån.  

Följ oss på Instagram.

Titta upp

I ett par affärer i Vadstena ska du passa på att titta upp i taket. Det är gjort av glasrutor med dekorativa mönster. Självklart finns det mer storslagna saker än detta som till exempel Klosterkyrkan eller tornen på slottet. Men vi ska inte förbise dessa mindre saker. Om du vill hitta till detta fina tak så går du till gågatan och letar upp Adolfsnäs handelsbod. De säljer inredningsdesign, egna blommor och grönsaker.

Blicka ut

Det mest iögonfallande som stannar kvar för både boende och besökare är vyn ut över Vättern. Detta stora öppna vatten som ger en känsla av hav. Att blicka ut gör något med oss. Det är som om något får vila inom oss med att titta ut på egentligen ingenting. En sak är säker att närheten till vatten påverkar oss på ett lugnande sätt. Så ta med badrocken och börja dagen med ett morgondopp mitt inne i stan.