Söderköping – en stad i ljus

den 24 november 2020

Under hela december månad pågår Söderköpingsjul i Söderköpings stadskärna. För att bidra med julstämning, sprida ljus och värme över staden finns ett flertal belysningspunkter som går att uppleva helt på egen hand. Kanske börjar ni med en puss i hammocken under misteln? Eller skuttar över den belysta Madickenbron? Ni väljer helt själva i vilken ordning ni vill ta del av ljusinstallationerna och skapar på så sätt er alldeles egna ljuspromenad. Alla platser har en siffra som sedan är utplacerade på kartan för att de ska bli lätta att hitta.

Hoppas ni får en trevlig promenad!  

 

 1. Ljusklot under broarna längs med Storån

Under alla broar som korsar Storån från Munkbrogatan till Brunnsparken hittar ni ljusklot som speglar sig i vattnet som porlar förbi.

 1. Belysta träd utmed Storån

Tittar man upp gnistrar träden av ljuspunkter mot den mörka himlen.

 1. S:t Laurentii kyrka

Kyrkans historia lyser upp praktfullt i vintermörkret genom fasadbelysning och vackra kyrkofönster som strålar i olika färger.

 1. Madickenbron

Visste ni att delar av Madickenfilmerna har spelats in här i Söderköping? Bredvid S:t Laurentii kyrka ligger bron som Madicken skuttade över när hon skulle till skolan, där Abbe drog upp en fisk eller två.

 1. Pepparkaksplanket

Utmed Storgatan kan ni hitta ett rött plank pyntat med allt vad julen hör till: Granris, julbelysning och gigantiska pepparkakor. Något som måste upplevas på plats.

 1. Hammocken i Hagaparken

Slå dig ner och vila benen i Hagaparkens egna kärleksnäste. Hammocken är klädd med granris, belysning och röda band. Ovanför hänger en mistel för den som önskar sig en liten julpuss.

 1. Skönbergagatan

Utmed Skönbergagatan hänger traditionella girlanger med vacker julbelysning.

 1. Adventsstjärnorna på Ramunderberget

Varje söndag i advent tänds en gigantisk adventsstjärna uppe på Ramunderberget som sedan lyser under hela december. I samband med detta släpps en lucka i vår digitala adventskalender där sagan om Ramunderjätten berättas. Upplev stjärnorna på långt håll nedanför berget eller gå upp för den långa trappan för att se dem på närmre håll.

 1. Belysta träd utmed kanalen

I träden lyser stämningsfulla lampor som leder vägen utmed kanalen.

 1. Rådhuset

Den historiska byggnaden får under jul en extra fin utstyrsel i form av en ljusgirlang runt hela takfoten samt en projektion av snöflingor mot långsidan som går parallellt utmed Storån.

 1. Tomtens stuga

Hälsa på i tomtens stuga på Rådhustorget där barnen även får lämna sin önskelista i brevlådan. Stugan är belyst och inredd i ren julanda, precis som tomten själv vill ha det.

 1. Isbanan vid Kanalscenen

Passa på att åka skridskor eller bara njuta av omgivningen vid Kanalscenens egna konst-isbana. Räcket är pyntat med granris och belysning, på taket sitter strålkastare som lyser upp isbanan och på scenen breder ett vinterlandskap ut sig med granar och julbelysning.

 1. Julgranar

På Ramunderberget, Hagatorget, Fiskaretorget och vid Stinsen hittar ni traditionella julgranar som sprider julstämning genom Söderköpings innerstad.

 1. Vattentornet

Utmed väg E22 står det ståtliga vattentornet och lyser upp omgivningen i blått. Den största ljusinstallationen i denna ljuspromenad.