Evenemang

Konstutställningen "Mellan himmel och hav"

Söderköping
Spännande konst ställs ut med verk av Fredrik Schlyter (foto), Milada Vobrubova (glas), Eva Malmqvist (akvarell), Åsa Tronet (akryl) och Nina Mårdfelt (akryl). Galleriet är inrymt i ett 1700-talshus - som en gång var handelsbod och som utgör en del av en 400 år gammal gammal hållgård. På hållgården kunde resande parkera hästar, oxar och vagnar medan de uträttade sina ärenden.

Varifrån kommer namnet ”Kung Johan”?

Huset intill Galleri Kung Johan – det vita stenhuset med texten ”Axel Wallbergs eftr.” – byggdes i slutet av 1500-talet för svenske kungens ”eget behov”.

I ett kungabrev från 1585 blir byggmästare Per Olufssen utskälld av kung Johan III. Per har klagat över att tomten han ska bebygga är för liten och att den gamla grunden – från tidigare byggnad som huset ska byggas på – är för dålig. Kungen uttrycker sin irritation över Pers bristande handlingskraft och hänvisar i brevet till sin ståthållare Hogenskild Bielke, som står till Pers förfogande.

Mer om den spännande bakgrunds-historien står att läsa i boken ”Historien om ett hus”. Den går att köpa på Söderköpings Bokhandel längre ner på Storgatan.