Evenemang

Skärgårdsliv- med besök på Harstena och Kärlekens trädgård

Linköping via norrköping, Linköping

Bussanslutning från Motala, Linköping och Norrköping
 

Följ med på en härlig dagstur i Gryts skärgård och upplev natur i världsklass.

På morgonen åker vi med buss från Motala, Linköping och Norrköping och ut mot Fyruddens hamn i Gryts skärgård. Här stiger vi ombord på m/s Ellen af Harstena för en naturskön kryssning mot det lilla fiskesamhället Harstena längst ut i skärgården.
Ellen af Harstena byggdes 1885 på Motala Mekaniska Verkstad, sedan dess har hon hunnit vara både i Norrland, insjöar och på Västkusten. Nu är hon tillbaka i Östergötland och här i vår vackra östgötska skärgård!

Vid lunchtid lägger vi till på Harstena med en historia från tidigt 1500 tal.
Ön är känd för sitt fiske och sin säljakt som bedrevs här förr i tiden och har en häpnadsväckande natur i kombination med historiska hus, sjöbodar och båthus i bevarad skärgårdsmiljö. Här fortsätter vi med en riktig skärgårdslunch bestående av smör och dillstekt strömming som serveras på öns restaurang precis vid havet.

Efter lunch möts vi upp av en äkta öbo som tar oss med på en spännande guidning där vi får veta mer om öns historia och hur livet på en skärgårdsö ser ut idag. Vi besöker bland annat Näckrosdammen, trankokeriet och Harstena by.

På eftermiddagen är det dags att lämna Harstena och åka tillbaka till fastlandet och Fyruddens hamn, med lite tur kanske vi får se gråsälar som solar på klipporna.
I hamnen gör vi ett stopp på skärgårdsrestaurangen och caféet Ida på Udden där vi serveras räktoast och kaffe innan vi fortsätter den korta biten till lilla Vik och Kärlekens trädgård där vi får en guidad visning.

Lilla Viks rosträdgård och rhododendronpark har flera rosplanteringar, bl.a. en 30 meter lång rosenallé med 5 rosbågar. Här finns många gammaldags rosor men också ett stort antal moderna rosor från England och Tyskland. Rosorna växer i 9 olika planteringar. Ca 500 rhododendron är fördelade på 7 olika planteringar bl.a. i sluttningen ner mot Östersjön där ett litet arboretum håller på att anläggas. En bäck rinner genom trädgården och försörjer 7 dammar varav den största är 15 m lång och 7 m bred. Den innehåller flera olika sorters näckrosor. Det finns många ovanliga träd bl.a. Kejsarträd, Gudaträd, Snödroppsträd, persika, valnöt, vinstockar och många magnolior.
Det finns också stora rabatter med perenner och sommarblommor.

Sen eftermiddag lämnar vi skärgården för denna gång.

OBS! Vi reserverar oss för ändringar i programmet

 

Prisinformation

Fakta och Pris

Pris per person: 1.295 kr

I resans pris ingår:
Bussanslutning från Motala, Linköping eller Norrköping tur och retur
Reseledare från Lionga Travel
Båtresor enligt program
Lunch på Harstena (Strömming eller annat alternativ om man önskar)
Guidad rundtur på ön
Eftermiddagssmörgås och kaffe
Guidad visning i Kärlekens trädgård i Gryt

min. 20 max. 40

Fakta

Pris per person: 1.295 kr

I resans pris ingår:
Bussanslutning från Motala, Linköping eller Norrköping tur och retur
Reseledare från Lionga Travel
Båtresor enligt program
Lunch på Harstena (Strömming eller annat alternativ om man önskar)
Guidad rundtur på ön
Eftermiddagssmörgås och kaffe
Guidad visning i Kärlekens trädgård i Gryt

min. 20 max. 40