Evenemang

Birgit Ståhl-Nyberg – Det nya modet

Norrköping

 

Hos konstnären Birgit Ståhl-Nyberg (1928-1982) står livet och konsten i direktkontakt. Hon föddes i en arbetarfamilj i Hammerdal, Jämtland. Som så många andra unga vid den här tiden gjorde hon en klassresa. 1951 flyttar hon sig till Stockholm för arbete och studier; året därpå kom hon in på Konstakademiens målarskola. Här mötte hon bland annat kubismen och den franska konstnären Fernand Léger. Med djärva kompositioner och färger skildrade hon folkmyllret i shoppinggallerior, förortstorg och kollektivtrafik. Urbana miljöer som ställs i relief mot landskap och huskroppar från hennes barndomslandskap. Hon uppmärksammade de sociala klyftorna i samhället, men också det som för oss samman.

Det är i år 40 år sedan Birgit Ståhl-Nybergs konst visades på Norrköpings Konstmuseum. Utställningens curator Folke Lalander skrev 1978 i katalogförordet att hennes bilder berättar ”om tillståndet i dagens svenska samhälle”. I backspegeln uppfattar vi konsten som tidsdokument över 1960, 70- och 80-talen: en tid i Sverige då auktoriteter ifrågasattes och utmanades, också inom konstvärlden. Birgit Ståhl-Nyberg är fortsatt aktuell när klyftor mellan stad och land debatteras och ensamhet bidrar till försämrad folkhälsa. Även hennes analys av ojämlika maktstrukturer ekar välbekant i ljuset av #MeToo-rörelsen.

Birgit Ståhl-Nyberg ville att konsten skulle möta människorna i vardagen, på väg till eller från skola och arbete. Därför arbetade hon ofta i monumentalt format och uppdraget att gestalta Akalla Tunnelbanestation blev en viktig milstolpe i karriären. Inspirerad av författaren Ernst Fischers bok Konstens nödvändighet skapade hon sex monumentala bilder som skildrar det vardagliga livet med människan i centrum; var och en uppbyggd av 350-500 kakelplattor. Arbetet tog över två år och stod klart 1977. Birgit Ståhl-Nyberg var den andra kvinnan efter Siri Derkert (Östermalms tunnelbanestation 1956-58) att gestalta en station i Stockholms Tunnelbana.

Birgit Ståhl-Nyberg hade modet och viljan att ta plats i det offentliga samtalet genom sin konst. Därför vill vi att utställningen ska inspirera till samtal och dialog också bland museets besökare. Vilka frågor tycker är viktiga för dig och vår gemensamma framtid i Norrköping? På Norrköpings Konstmuseum vill vi att konsten ska vara tillgänglig för alla och erbjuder därför fri entré, visningar två gånger i veckan och ett omfattande pedagogiskt program för skola och fritid.

Utställningen är ett samarbete med Uppsala Konstmuseum, Mjellby Konstmuseum och familjen Nyberg. Birgit Ståhl-Nyberg, Det nya modet, visas i Galleri 3 & 4.