Evenemang

Guidad visning av gömda glömda platser

Vikbolandet, Linköping och Kinda, Linköping

Under sommaren visar vi fyra av de spännande gömda och glömda platser som finns i Östergötland. Vi frågar oss "har du varit här?" - om inte följ med till:

- Tjärdalarna i Drabo, 2 juni

- Drabbisdal, 30 juni

- Pestkyrkogården på Tokedal, 7 juli

- Ödekyrkogården i Å, 21 juli samt 25 augusti

 

Tjärdalarna ligger söderut i vår region och är en naturskön plats som berättar om hur man förr utvann tjära till allehanda bruk. Hanteringen har lämnat mystiska gropar i åkern, vi lär dig känna igen dem. Vi besöker även lämningarna efter Drabo hälsobrunn som ligger i backen på andra sidan vägen. Där kan vi passa på att ta en slurk av brunnsvattnet.

Drabbisdal var en gång en samlingsplats för nöjen och rekreation. Här grundades Drabbisorden, en "gubbklubb" för Linköpings eminenta herrar i övre samhällskikten. Ordenshuset finns kvar. Men Drabbisdal är en mångfacetterad plats med allt från bronsåldersspår till krigshistoria från 1560-talet och lämningar från 2:a världskriget.

Pesten drog fram med förödande effekt, först under medeltiden, men även under början av 1700-talet. På Vikbolandet, vid Tokedal, utplånades en hel liten by. Vi berättar vad som hände och besöker gravarna i en hage.

En förlupen gnista orsakade en stor brand 1878 och den medeltida kyrkan i Å brann ned. Men inte till grunden. Ännu finns några väggar kvar och flera unika föremål hade redan flyttats och räddades undan lågorna. Följ med och bli ruinromantiker för en dag! 

 

 

Du möter en arkeolog, byggnadsantikvarie och en projektledare som ger en bred historiebeskrivning av platsen. Ta med fikakorg! Vi ger också tips om andra sevärheter i närheten och ställen du kan fika eller äta på - om du glömt fikakorgen. 

 

Vill du "tjyvläsa" om platserna och vara lite förberedd inför visningen kan du titta in på k-arv.se 

 

 

 

Prisinformation

Vuxna 50 kr, gratis  för barn och unga samt studerande.  

 

Faciliteter

Skogsmark
Uteplats
Parkering