Evenemang

Vassfågeldag

Ödeshög

Tåkerns vassbälte är en av de största i norra Europa. Här bor skäggmesar, rörsångare, sävsångare, rördrommar, bruna kärrhökar, vattenrallar och många andra så kallade vassfåglar. Under dagen har vi flera aktiviteter som för besökarna närmre dessa fåglar.

Ringmärkning visas kl 8.30-10.30 vid fågeltornet, varje hel och halvtimme. Då hoppas vi såklart att vi kan ringmärka flera olika små vassfåglar, t.ex. skäggmes och rörsångare.

Guide i tornet kl 10-14. Guiden visar de olika fåglar som ses från tornet och svarar på besökarnas frågor. Kikare finns att låna på plats.

Visning i utställningen kl 10.30. Var med på en gratis miniguidning inne i naturum och lär dig mer om den vassklädda byggnaden och den fantastiska fågelsjön Tåkern.

Guidning kl 10.15-11:45 med vassfågeltema. Följ med en kunnig guide ut i vassarna för att försöka se och höra de många olika vassfåglar som lever där. Kostnad 60 kr/vuxen.

Dagens art kl 13.15. Kortvisning av en art. Vi visar en ny art varje dag för att visa den stora mångfalden vid Tåkern.

Håva småkryp kl 14. Följ med naturum Tåkerns erfarna naturguide ut på bryggan. Ni får låna håvar och själva håva efter småkryp. Håva så länge ni orkar (guiden brukar vara med i ca 30 minuter, men ni får håva vidare själva om ni vill). Småkrypen kan vi ta in i labbet och kika närmare på under lupp!

Naturum har öppet kl 10-17.

Boka

Prisinformation

Pris för guidning kl 11: 60 kr/vuxen.

Fakta

Sveriges "vassaste" naturum.
Naturum Tåkern är ett modernt besökscentrum i Glänås, vid fåglarnas sjö Tåkern. Här finns utställning, filmrum, lab, akvarium, souvenirbutik och kaffe/te med enkelt tilltugg. Naturumvärdarna är välkomnande, kunniga och inspirerande. De svarar gärna på frågor. Från naturum utgår flera tillgängliga vandringsleder, såsom Prinsessan Estelles Sagostig och Strandpromenaden. Här finns ett fågeltorn som är tillgängligt för alla genom en lång bred ramp. Välkomna!

Vägbeskrivning

Från väg mellan Vadstena och Ödeshög, sväng i Väversunda mot naturum Tåkern (fågelsjön Tåkern, fågeltorn) Kör ca 12 km innan ni tar vänster mot naturum.

Från E4 tag av i Väderstad. Tag vänster i rondellen mot Ödeshög, gamla E4:an. Följ vägen några km och tag höger mot naturum Tåkern, Svanshals och Tåkerns vandrarhem. Tag vänster i T-kors, kör någon km och tag höger mot naturum. Stor p-plats finns. Möjlighet att köra fram till entrén för personer med funktionshinder.

Faciliteter

WiFi
WC/Toalett
Ängsmark
Vandringsled
Kaffe/Te
Parkering
Bussparkering
Gratis WiFi
Hjärtstartare
Tillgänglig toalett