Evenemang

Naturguidning Tåkerns natur och kultur

Ödeshög

Varje lördag kl 10.15 startar en natur- och kulturguidning från naturum Tåkern. Alla är välkomna! Guiden visar och berättar om fåglar, småkryp, fiskar, grodor och andra djur som visar sig och växter som blommar. Kort sagt upplever vi den unika mångfald som finns vid Tåkern. Vandringen går genom vass, strandskog, över strandäng till öppet vatten.


Tåkern har också en spännande historia. Längs vandringen hittar vi urgröpta kalkstenar från botten av ett värmehav söder om ekvatorn, vi hör om stenåldersjägare som kan ha fiskat mal i Tåkern, och om sänkningen av Tåkerns vatten som kunde ha förintat hela sjön.

 

Lördagar kl. 10.15-11.45.

Pris 60 kr/vuxen och 30 kr/barn.

Prisinformation

Pris 60 kr/vuxen och 30 kr/barn

Fakta

Sveriges vassaste naturum

Naturum Tåkern är ett modernt besökscentrum vid fågelsjön Tåkerns södra strand. Här finns en innehållsrik spännande utställning, ett lab, Tåkernakvarium, filmrum och en gästutställning som heter Fångad av fjädrar. Naturumvärdarna är välkomnande, kunniga och inspirerande. I programmet finns ett rikt utbud av visningar, guidningar, håvning av småkryp, temadagar och föredrag. 

Läs mer på www.naturumtakern.se

Här finns också souvenirbutik och en enkel kopp kaffe/te med tilltugg att köpa.

Utanför naturum börjar flera vandringsleder, såsom Strandpromenaden och Prinsessan Estelles Sagostig som är tillgängliga för alla. Här finns också ett tillgängligt fågeltorn med lång ramp för att kunna nås av alla. 

Vårt aktuella program finns på hemsidan: www.naturumtakern.se.

Naturum Tåkern ägs av Naturvårdsverket och drivs av Länsstyrelsen Östergötland.

Vägbeskrivning

Från Väderstad, sväng vänster i första rondellen och kör gamla E4 mot Ödeshög. Sväng höger mot Svanshals och naturum Tåkern 4 km. Följ skyltning, sväng vänster vid Kylebergs gård och sedan höger mot naturum Tåkern 1 km. Stor p-plats, HWC med skötbord, grillplats, fikabord. Naturum, fågeltorn, Estelles sagostig 50 m från p-plats.

Faciliteter

WiFi
Uteplats
WC/Toalett
Vandringsled
Kaffe/Te
Parkering
Bussparkering
Gratis WiFi
Hjärtstartare
Tillgänglig toalett