Se och göra

Ekopark Omberg

Ödeshög

Ekopark Omberg är Sveriges artrikaste skogslandskap, med många sällsynta naturmiljöer.

I ekoparken finns ett antal vandringsleder att välja på där Östgötaleden är den längsta som sträcker sig runt hela berget. Det finns särkilda leder som är anpassade för rullstol, skyltar med blindskrift etc.

Den vackra bokskogen i sluttningen ner mot Vättern, jätteekarna i beteslandskapet och de färgsprakande slåtterängarna är några av dem.

Vackra vyer

En milslång rasbrant med naturskogar sätter också stor prägel på landskapet. Du kan njuta av den fantastiska utsikten från Hjässan - Ombergs högsta punkt - och vandra bland jätteekar och månghundraåriga granar eller låta dig fängslas av de vackra orkidéerna som finns i Ombergs många kalkkärr.

Välbesökt

Med sina 1 700 hektar är Omberg en av Sveaskogs mindre ekoparker, men samtidigt en av de mest välbesökta. Varje år söker sig cirka 350 000 människor till det mytomspunna berget med den vackra naturen och de många kulturminnena.

Naturvårdssatsning

Sveaskog vill skapa mer ädellövskogar och mer granskog med höga naturvärden samt återskapa ängsmarker. Vårt mål är också att öka antalet grova ekar, så kallade jätteekar från 400 till 5 000 - ett projekt som tar åtskilliga generationer att genomföra.

Fakta

Mer om Omberg finns att läsa på Sveaskogs hemsida

Vägbeskrivning

Ekopark Omberg ligger lättillgängligt 8 km från Ödeshög där E4:an passerar. Följ skyltning från Riksväg 50. Ekopark Omberg ligger mindre än en timmes bilresa från såväl Jönköping (80 km) som Linköping (70 km).

Faciliteter

Enklare servering
Kanotuthyrning
Handikappanpassad
Parkering