Glasriket finns i Rejmyre!

Rejmyre präglas av ortens centralt belägna glasbruk som kännetecknas av den höga fyrkantiga tegelskorstenen. Den sammanhållna bruksmiljön med omkringliggande byggnader och bostadshus ger viktig information om samhällets historia och utveckling. Därmed har området höga samhällshistoriska värden. Glasbruket och dess miljö har ett industrihistoriskt och pedagogiskt värde.

En av många och fortfarande levande bruksmiljöer som finns bevarade i vår kommun är genuina Rejmyre Hantverksby. Två mil öster om Finspång, fyra mil nordväst om Norrköping, fyra mil sydväst om Katrineholm. Här hittar du butiker för både antikt, kläd- och inrednings intresserade, utställningar, restaurang, bibliotek, turistbyrå och givetvis Reijmyre Glasbruk, världsberömt för sitt fantastiskt vackra konst- och bruksglas.

 

Ända sedan 1810 har glasugnarna varit tända och glasprodukterna mun blåsts med hjälp av glasblåsarpipan och fortfarande sker glastillverkningen på samma sätt på Reijmyre Glasbruk. Glasbrukets varumärke och berömmelse har skapats under mer än 200 år! Reijmyres glasblåsarmästare, glasslipare och glasmålare är världsledande inom sitt unika yrke och det är en upplevelse att beskåda deras arbete! Förbokar du ditt besök så kan du prova på att blåsa ditt glas själv och även fynda glas till fabrikspriser.

 

Är du intresserad av gammalt glas, eller veta mer om glastillverkningen är du även välkommen in i Reijmyre Glasmuseum. Museet samlar, bevarar och visar glas som tillverkats vid bruket från starten 1810 fram till våra dagar.  Glasmuseets tema 2017 är en utställning om konstnären Paul Kedelv som var verksam i Reijmyre från 1956 fram till sin pension 1977.

 

 

 

 

Reijmyre Glasbruk med hantverksby

Rejmyre Hantverksby

Missa inte ett spännande besök i Rejmyre Smedja, här kan du vara med och betrakta när smeden effektivt håller ”många järn i elden” och se det varma järnet formas till stilrena produkter i den rykande smideshärden kallad ”ässjan”. Här garvas även skinn för hand som sedan förädlas till kuddar, väskor och väskor.

 

I Konsthallen Engelska Magasinet kan du under sommaren se utställningen Swedish Dads, av fotograf Johan Bävman.  Malmöfotografens projekt av föräldralediga pappor i Sverige har fått stor uppmärksamhet, såväl i Sverige som internationellt. Engelska Magasinet är en sommar öppen uttrycksfull konsthall i Rejmyre hantverksby, som drivs av Finspångs kommun sedan 2015.

 

Här finns även Rejmyre Art Lab, som skapar en samtida, experimentell kontrast till den traditionella bruksmiljön genom plats-specifika installationer och relationella konstprojekt. Finspångs kommun stöttar denna konstnärsdrivna organisation som bjuder in utövare från hela världen att vistas i Rejmyre och utforska dess historia, samtid och framtid, genom konstnärliga praktik.

 

Efter några timmar i den här intressanta miljön kan det kanske passa bra med en paus! Här har du givetvis möjlighet att avnjuta god mat i en unik bruksmiljö på Reijmyre Gestgifveri. Är du sugen på fika? Prova Glassbrukets sagolikt goda, ekologiska glass.

 

Intressanta aktiviteter

I Rejmyre och i närområdet finns en rad sevärdheter och aktiviteter. Som en tradition startar det med Glasets Dag följt av Rejmyre marknad, Skogsröjet, Smedjans Dag i Häfla Hammarsmedja samt Regna marknad som lockar många besökare under sommarmånaderna. I den här fantastiska omgivningen finns förstås också den vackra naturen som ger möjlighet till dig som vill fiska, paddla kanot, cykla på vackra skogsvägar eller njuta av en eller flera etapper på Östgötaleden

Här hittar du ett urval av butiker och besöksmål i Rejmyre