Evenemang

Dansföreställning: Ájttega

Kulturhuset Finspång, Finspång   -  En del av: Kulturhuset Finspång

Invisible People Contemporary Dance Company presenterar
Ájttega - Förfäderna

Ájttega, ”Förfäderna” på lulesamiska, är en dans och jojk-föreställning som bjuder in er till Sápmi. En föreställning baserad på artisternas personliga berättelser. Genom jojk och dans kommer ni får färdas till de platser förfäderna har vandrat och banat väg till de samhälle som vi lever i idag. Ett urfolk som vill bevara Sápmi och naturen till de efterlevande.

Ájttega är en föreställning som presenterar samisk kultur på ett nytänkande sätt med respekt för dess historia, arv och tradition. Föreställningen har sin grund och inspiration ifrån ”samebyn mellan älvarna”, som elektronisk musik baserad på naturljud, jojk, kostym och dans.

Samerna; ett folk med en tung historia som har genomgått ett kulturellt våld vill nu visa vad det är de kämpar för att bevara.
Välkomna på en stark föreställning med kraft från urmodern själv!

Koreografi och idé: Liv Aira
Dans: Liv Aira & Marika Renhuvud
Jojk: Elin Teilus
Kostym: Lise Tapio Pittja
Musik: Gustaf Nygren


Med stöd av: Kulturrådet, Sametinget i Sverige, Scenkonst Sörmland, Sámediggi - Sametinget, Kultur & Fritid Jokkmokk, Sparbanken Nord & Region Norrbotten


Koreografen Liv Aira har under många år bott i Linköping, Östergötland och har skolats i dans både i Linköpings balettförening och på Folkuniversitets gymnasium dansprofil. Hon är även ordförande i det östgötska Danskollektivet Ronny och dansare i produktionen ”Vem är Ronny?”.


På turné i Östergötland:
15 september, Sagateatern i Linköping
16 september, Kulturhuset i Finspång
17 september, Teater Bråddgatan 34 i Norrköping
21 september, Kultur Akademin i Motala


Med stöd av arrangörsprojektet DansARR Öst 2.0 – Region Östergötland, Dans i Öst och Riksteatern Östergötland

Boka

Prisinformation

120:-