Evenemang

Häxjakten i Trollkärringeskogen

Linköping

Vi börjar dagen med ett besök i Lotorp, ca 3 mil nordväst om Norrköping. Här serveras vi förmiddagsfika och fortsätter med en unik visning i dockskåpsmuseet. Här kan man se dockskåpets utveckling från 1890 och fram till i dag. Alla dockskåp är tidsenligt inredda, man kan med andra ord följa utvecklingen av heminredning under 120 år.

Resan fortsätter sedan in i de magiska östgötska skogarna. Häxjakten i Östergötland på 1610-talet kan beskrivas som Sveriges första häxhysteri. I Trollkärringeskogen lever hemska minnen från en av de mörkaste tiderna i vår svenska historia.
Tillsammans med häxexperten Sölve Holgersson får vi veta mer om den hemska ättestupan varifrån kvinnorna slängdes ner i den brinnande elden och Trollkärringegölen där vattenprovet skulle avslöja om de var skyldiga eller inte.

Efter vår tidsresa i Trollkärringeskogen åker vi den korta biten till Finspångs slott som brukar kallas ” Bruksmiljöernas Drottningholm”. Här vi serveras lunch i den vackra slottsflygeln.
Efter lunch får vi en guidad visning av den vackra slottsparken med sitt berömda orangeri och auroratemplet.

Vi tar sedan vägen förbi Risinge där vi stannar till vid Sankta Maria kyrka från 1100-talet och Risinge nya kyrka. Eftermiddagen fortsätter vi med ett besök i Björke vävstuga där vi serveras eftermiddagsfika. Därefter kan du botanisera bland kuddar, dukar, bordstabletter, löpare och mycket mer i butiken

På hemresan gör vi ett stopp Vid Orga kvarn. I butiken som är ansluten till kvarnen kan du handla bl.a: mjöl av alla sorter, te i lösvikt, nymalet kaffe från egen kvarn och presentartiklar.m.m.

Prisinformation

 

 

Fakta

Datum: 2 juni 2020

Pris per person: 895 kr

I resans pris ingår:
Bussresa t/r från önskad anslutningsort
Reseledare och guide under hela resan
Förmiddagsfika på Lotorps vandrarhem
Visning i Dockskåpsmuseet
Guidning i Trollkärringeskogen (lokalguide)
Lunch på Finspångs slott
Visning i slottsträdgården
Guidning Risinge gamla och nya kyrka
Förmiddagsfika och besök i Björke vävstuga
Besök vid Orga kvarn

 

Bussanslutningar

Mjölby station kl. 06.40
Motala resecentrum kl. 07.00
Linköpings fjärrbussterminal kl. 07.45
Norrköpings resecentrum hpl. C3-C6 kl. 08.30