Evenemang

Filmen "Skogs-Sara INSTÄLLT

Boxholm

Skogs-Sara, eller Sara Margareta Netz som hon egentligen hette, var skriven i Rumskulla socken hela sitt liv, men flera gånger tog hon sig de sju milen till Boxholm för att bo i en koja i skogen. Gång efter annan kom myndigheterna och hämtade hem den arma kvinnan och tog henne tillbaka till Rumskulla. Hon kallades Skogs-Sara, och hon vistades i Ekeby socken tidvis från mitten av 1800-talet till några år in på 1900-talet. Varför Sara gjorde dessa vandringar vet vi inte, men när hon var omkring 20 år lär hon ha drabbats av hjärnfeber och som gjorde att hon blev nästan döv och som även drabbade hennes psyke.

"Skogs-Sara var något av en myt, ett väsen som satte fantasin i rörelse. Hon höll till djupt inne i Österskogen, i en koja hon själv byggt av granris. Inga vägar ledde dit, täta busksnår. Ogallrad småskog och stora klippblock omgav kojan åt alla håll. Där levde Skogs-Sara, och som få människor sett men alla kände till och hört talas om. Hon var folkskygg och lättskrämd, en stackars vilsen människospillra som dragit sig in i storskogens avskildhet, bort från all mänsklig gemenskap”. Så skriver Margareta Lindström om Skogs-Sara i sin självbiografiska bok, Jag var en herrgårdsflicka.

Dramadokumentären om det arma människoödet hade premiär i september 2018 men nu finns ännu en gång möjligheten att se filmen om Skogs-Sara.