Evenemang

the FACIT model

Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum, Åtvidaberg   -  En del av: Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum

Varmt välkomna till utställningen "the FACIT model" i sommar! Den visas varje dag 1 juli - 18 augusti mellan klockan 11 - 16.

 

VERNISSAGE
Invigning av utställningen sker 1 juli kl. 11:00 och invigs av Jens Schildt och Matthias Kreutzer från Our Polite Society. Vi har gratis entré fram till klockan 13:00, därefter ordinarie entré. 1 juli har vi dessutom öppet fram till klockan 19:00, missa inte det!

_______________

Mycket har skrivits om FACITs uppgång och fall, en av världens största tillverkare av kontorsmaskiner som försvann nästan över en natt på grund av saknad teknisk utveckling och hård konkurrens. The FACIT Model närmar sig denna berättelse ur ett grafiskt designperspektiv genom den överflöd av trycksaker som fortfarande bevaras i företagets arkiv. Modernistiska visioner manifesterar sig i de formella egenskaperna hos företagets tryckta produktion, men också en tro på en "total design" som innefattade verktyg, arbetsmiljöer och sociala strukturer.

Our Polite Society har jobbat med FACIT AB's arkiv som en visuell källa, studerat stilprover för att göra nya digitala tolkningar av typsnitt som användes i FACIT's skrivmaskiner, pratat med tidigare FACIT-anställda för att lära sig mer om företagets idéer och visioner samt beställt ett antal texter för att hantera ämnen som de fann betydande i förhållande till materialet. Mark Owens skriver om FACIT i modernismen och företagets kultur i ett bredare sammanhang; Gabriel .A. Maher & Isabel Mager dekonstruerar sekreteraren ur ett genusperspektiv genom bilder i FACIT-kataloger; Paul Gangloff skriver om produktionen av ord med skrivmaskinsteknik.

1950- och 1970-talet var blomstrande för företagsdesign och kontorskultur - decennier då många av dagens koder och former för arbete och fritid utformades och definierades. The FACIT Model ger vittnesbörd till ett företags historia som växte från ett litet familjeföretag till en global tillverkare av räknemaskiner, skrivmaskiner och kontorsmöbler. I Kärnan av förhållandet mellan företaget och samhället finns ett etos av "bra design". Företagets vision dominerar och formar det (sociala) livet i Åtvidabergs kommun under årtionden. The FACIT Model dokumenterar detta sammanflöde av modernism, företagskultur och samhälle. Genom att lyfta det tryckta materialet från arkivets påstådda objektivitet har materialet återaktiverats - både för att vittna om sitt förflutna och att reflektera över långvariga frågor om globalism, lokalism och identitet.

_______________

Our Polite Society

Our Polite Society är en studio för grafisk design, typsnittsdesign och typografisk forskning baserad i Amsterdam och Stockholm. Det grundades 2008 av Jens Schildt (SE) och Matthias Kreutzer (D) efter studier på Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) och Jan van Eyck Academy (Maastricht).

Our Polite Society's produktion omfattar format som böcker, tidskrifter, affischer, utställningar, skyltsystem, skivomslag, skärmar och typsnitt. Our Polite Society har bland annat jobbat med kunder som Bauhaus Dessau, Stockholms universitet, Sandberg Instituut Amsterdam, New Institute Rotterdam, Malmö Konstmuseum och Internationale Bauausstellung (IBA). Deras egna arbeten undersöker ofta hur typografisk form speglar sociala fenomen, och hur det relaterar till ideologi och distributionen av kunskap. Sedan 2017 publicerar de typsnitt under titeln Our Polite Society Type.

Deras arbete har ställts ut internationellt, bland annat på Stedelijk Museum Amsterdam, internationella affisch- och grafiska designfestivalen i Chaumont, på Tallinns konsthall och State University New York. De har blivit tilldelade ekonomisk stöttning av Creative Industries Fund NL, och två gånger tilldelats priset Best Dutch Book Designs, deras arbeten ingår i samlingen på Stedelijk Museum i Amsterdam.

Our Polite Society undervisar för närvarande vid Konstfack (Stockholm), Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam) och Kungliga Konsthögskolan (Haag); De har föreläst bland annat i Amsterdam, Stockholm, Leipzig, Gent, Bryssel, Moskva, St Petersburg, Prishtina, Sofia och Montréal.

Our Polite Society: www.ourpolitesociety.net
Our Polite Society Type: www.ourpolitesocietytype.net
Our Polite Society Instagram: https://www.instagram.com/our_polite_society
Our Polite Society Facebook: https://nl-facebook.com/ourpolitesociety

Prisinformation

Vuxna: 100 kr
Barn 0-13 år: Gratis

I biljetten ingår även entré till Åtvidabergs Bruks- och Facitmuseum samt ÅSSA Industri- och Bilmusem. Notera dock olika öppettider.