Evenemang

Industriarvsrundan Bersbo - Åtvidaberg

Åtvidaberg

Nya ögon på Östergötlands industriarv

Kopparbrytningen i Bersbo och fotboll på Kopparvallen i Åtvidaberg
Följ med på två spännande guidningar om Bergsbruk Bruksanda Bollar och Baroner. Bersbo koppargruvor var basen för utvecklingen av bruksorten Åtvidaberg där företagsledare la grunden för fotbollens roll i industrihistorien.
Vid guidningen i Bersbo får du ta del av hur kopparbrytningen skapade förutsättningen för byn Bersbo att bli en av landets största gruvsamhällen, hur det var att verka, bo och leva i den tidiga industrialismens tid.

I historieböckerna kan vi läsa mycket om den svenska industrins produkter, men inte lika mycket om människorna som arbetade i fabrikerna. På flera av orterna i Östergötland har industrin drivit platsens utveckling och människorna som arbetade i fabrikerna har format platserna där de arbetat och bott. Där har smeder, svarvare, gruvarbetare, textilarbetare, vävare och plåtslagare levt och verkat.
Industriarvsrundan lyfter deras historier.
Under denna helg erbjuds du olika upplevelser i Bersbo, Åtvidaberg, Motala, Finspång och Norrköping. Tillsammans lyfter vi fram platsernas industriarv från nya vinklar och breddar bilden av det förflutna.

Tider i Bersbo 9:30-10:30, 12:30-13:30

Det här evenemanget är en del av Östgötadagarna 2019. Läs mer om Östgötadagarna >>

Prisinformation

100 per guidning, kostnadsfritt för barn under 12år

Vägbeskrivning

Sväng höger mot Ekomuseum, samling vid Gruvlaven.