Shopping för alla

Hemma eller borta, köpcenter eller boutique i city, valet är fritt. Pampigt eller småskaligt, spetsigt eller brett, gammalt eller nytt. I Östergötland finns en variation som gör att du inte behöver åka långt för att finna det du söker, och lite till. Precis som när det gäller det mesta – geografin, orterna, besöksmålen, befolkningen... – erbjuder Östergötland en svårmatchad mångfald med allt från stora gallerior med de främsta butikskedjorna till mysiga shoppingstråk och små exklusiva butiker med lång tradition.

I Norrköping har du några kraftfulla handelsplatser både centralt, där det finns 3–4 stycken nästan sammanhängande, och sedan Mirum Galleria och Ingelsta Shopping som är större men samtidigt skiljer sig tydligt från varandra. Mirum Galleria är ett köpcenter av klassiskt snitt. Ingelsta Shopping med ett femtiotal butiker ligger norr om Norrköping, vid utfarten norrut mot Stockholm. Köpcentret är kompletterat med fristående jättebutiker som El-giganten, Media Markt och Mio möbler.

I utkanten av Linköping vid E4:an ligger handelsområdet Tornby, Sveriges näst största sett till omsättning, bara Kungens kurva i Stockholm är större. Till skillnad från Mirum ligger affärer och snabbmatsrestauranger spridda över ett stort område, exempelvis giganten Ikea, Coop Forum, Biltema och Toys ’r’ us.

I såväl Norrköpings som Linköpings centrum bjuds det en annan typ av upplevelser. Linköping fick se sent som 2009 ta emot priset Årets stadskärna av föreningen Svenska stadskärnor. I Norrköpings gamla kulturkvarter omgivet av Motala ströms vatten ligger ett av de färskaste tillskotten på handelsplatsfronten i regionen. Knäppingsborg utgör ett perfekt komplement till shoppingstråken längs Drottninggatan och Hospitalsgatan och har blivit en shoppingoas med sin mix av inredningsbutiker, restauranger, kaféer och färskvaruhandel.


Shopping i Östergötland