Konstmuseer i Östergötland

Vad passar bättre än att gå på museum under den kalla delen av året? Vi tipsar om platser där du både kan njuta av konst, andra spännande utställningar och skapa själv.

Ett stenkast från det karaktäris­tiska stadsbiblioteket i Norrköping ligger Norrköpings konstmuseum. Museets historia började med en generös donation av konstverk från industrimannen Pehr Swartz vid sekelskiftet 1900. Samlingarna fortsatte att växa med 1900-talskonst och här finns nu en av landets främsta konstsamlingar med svensk modernism och samtidskonst, men också en av Sveriges största grafiksamlingar. Passa även på att gå på någon av museets olika föreläsningar, eller varför inte boka en stadsvandring eller en privat visning? Kanske med kollegorna eller kompisgänget!

Östergötlands museum ligger centralt i Linköping. Förutom roliga aktiviteter och intressanta tillfälliga utställningar hittar du här en permanent konstavdelning. Museets konstsamling innehåller allt från kyrklig medeltida konst och europeiskt 1500-talsmåleri till konst i vår egen tid. Unikt för museet är en fantastisk samling av egyptiska föremål som visas tillsammans med föremål från Kina, Japan och forna Persien i utställningen ”Österlandets skatter”. Här finns även berättelser om hur föremålen hamnat på museet, om dess historia och betydelse. ”Viljans värld” är en spännande upplevelsemiljö för familjer med barn 3–10 år och i den kulturhistoriska utställningen ”Östgötaliv” möter besökaren bland annat skeletten från en stenåldersgrav. Utställningen ”Digitala drömmar” berättar om datorns historia och om hur den förändrat våra liv.

Text: Jessica Holm