Konstrundor i Östergötland

Varje år genomförs 7-8 konstrundor i Östergötland. Under en konstrunda möter du konsten i konstnärens hem eller ateljé och hör dem berätta om sin konst. På flera ställen anordnas även samlingsutställningar med lokala konstnärer. Tillsammans så medverkar ca 275 konstnärer under konstrundorna och gemensamt lockar de drygt 40 000 besökare varje år. För att synliggöra regionens konstrundor ännu mer så skapades under 2018 en gemensam under paraplynamnet Konstrundor i Östergötland. Den gemensamma symbolen för konstrundorna är den blå och orangea kartbilden, den blå och orangea färgen lyfts fram i konstrundornas individuella marknadsföringsmaterial för att tydliggöra för besökare att här är en konstrunda. Det har även skapats en gemensam flyer för alla konstrundor.
Konsten och konstskaparna är en viktig resurs för att utveckla regionen. Östergötland ska vara en region där konsten får ta plats och vara en självklar del i samhället. Att arbeta med att lyfta och gemensamt marknadsföra regionens konstrundor är ett sätt för att låta konsten och konstskaparna få större synlighet men också skapa en större synlighet och tydlighet för invånarna i Östergötland.
Konstrundor i Östergötland är ett samarbete mellan konstrundorna och Region Östergötland.

Datum för konstrundor i Östergötland 2018
Norra Vätterns Bild & Formkonstnärer 28/4 – 1/5
Åtvidabergs konstrunda 10/5-12/5
Konst runt Omberg 10/5-13/5
Söderköping 26 maj
Mjölby konstrunda 17/8-19/8
Vadstena konstrunda 14/9-16/9


Norra Vätterns konstrunda:
Norra Vätterns Bild & Formkonstnärer arrangerar 28/4 - 1/5 Norra Vätterns Konstrunda där i år 85 konstnärer visar konst och konsthantverk i fyra dagar från kl 10 till 17. Alla konstnärer är representerade på de två samlingsutställningar på konsthallarna i Askersund och Motala. Presentationsutställningarna har öppet 21-22/4 kl 11-14 samt under konstrundan 28/4-1/5 kl 10-17.

Åtvidaberg:
Åtvidabergs Konstrunda anordnar traditionsenligt varje år under Kristi Himmelfärdshelgen.
Här öppnar ett femtiotal konstnärer och konsthantverkare sina ateljeér för Dig under torsdag, fredag och lördag.
Samlingsutställningen arrangeras centralt i Åtvidaberg. Där får Du inspiration och det material Du behöver för att planera Din egen spännande konstrundatur.

Omberg:
Varmt välkomna till Ombergsbygdens kulturarbetarförenings – Omkultur – årliga konst- och kulturrunda ”Konst runt Omberg” under Kristi himmelsfärdshelgen.
Konst runt Omberg 2018 genomförs 10-13 maj, med öppet i ateljéer och gallerier torsdag till söndag kl 11-17. Invigning den 10 maj kl 10, på Ödeshögs torg med invigningstal av Lena Wiklund, konstkonsulent på Östergötlands museum.
Vi bjuder på spännande möten och rik kultur i en fantastisk natur. Samtliga under konstrundan medverkande kulturarbetare är också medlemmar i föreningen Omkultur. Gemensam utställning visas på Galleri Omkultur vid Ödeshögs torg. På vår hemsida www.omkultur.se hittar du all information om konstrundan, och om föreningen.


Foto: Lars Rosengren

Söderköping:
En fotvänlig kulturvandring när idylliska Söderköping är som allra vackrast. Du besöker konstnärer oftast i deras verkstäder och atelje’er. Med karta och tipstalong som du köper i Rådhuset är du redo att kulturvandra i försommarkvällen, en njutning för alla sinnen. 26 maj kl. 18- 23 
www.kulturiskymning.se
www.soderkopingskonstforening.wordpress.com
soderkopingskonstforening@gmail.com

Mjölby:
Den 17 - 19 augusti är det dags för årets upplaga av Mjölby Konstrunda.
Där välkomnas du att ta del av bland annat måleri, foto skulptur och keramik när traktens konstnärer öppnar upp sina ateljéer och utställningslokaler.
För mer information och karta se www.mjolbykonstrunda.se

Vadstena:
Vadstena Konstrunda år ett årligen återkommande konstevenemang där konstnärer presenterar sin konst.
Foto, måleri, datagrafik, skulptur och konsthantverk fyller ateljéer, gallerier, och stadens historiska rum. Allt inom promenadavstånd! Hitta dina favoriter på den gemensamma utställningen i Rödtornet där alla konstnärer finns representerade. Och missa inte konstlotteriet där vinnarna själva väljer ett verk från konstrundan.
Vernissage 8/9 samlingsutställningen i Rödtornet kl 14:00
Konstrundans öppettider : fredag 17-20, lördag & söndag 11-17 OBS! 14-16 september
Välkomna till Sveriges mest gångbara konstrunda!

Finspång:
Konst i Höstrusk, på Alla helgons dag, är en liten och familjär konstrunda där du besöker yrkesverksamma konstnärer och hantverkare i ateljéer och verkstäder. I Kalbo, Rejmyre, Rippestorp och Lämmetorp, Finspång kommun. Varje konstnär bjuder dessutom in en eller två gästutställare Kerstin Hedman, Nisse Sandström, Kerstin Danielsson och Per Josefsson startade Konst i Höstrusk 2006.