Östgötska författare

Mörkret ger läslust så hösten och vintern är litteraturens tid. Kura ihop dig i soffhörnet med en kopp te och låt dig uppslukas av en god bok. Vi har många östgötaförfattare att vara stolta över. Här tipsar vi om några guldkorn.


Mons Kallentoft

SERIEN OM MALIN FORS. I den elfte delen, ”Bödelskyssen”, låter Ljungsbrobördige Mons Kallentoft sin huvudperson, kriminalinspektör Malin Fors, komma tillbaka till Linköping efter en tid i Bangkok. När ett plan kapas kastas hon in i ett av landets största gisslandrama. Mons Kallentoft, som numera bor på Mallorca, har nyligen berättat att han hoppas att böckerna snart ska bli film. Om så blir fallet, ser vi fram emot att se östgötamiljöer i rutan.

Moa Martinson

MOR GIFTER SIG. Norrköpingsprofilen Moa Martinsons böcker är ständigt levande och läsvärda, även om hon själv lämnade oss på 60-talet. I hennes självbiologiska trilogi får vifölja Mia och hennes öden och får eninblick i sekelskiftets klassamhälle.Den första delen ”Mor gifter sig”kretsar kring lilla Mias slit för brödfödanoch hennes dröm om ett finthem med trygga vuxna. Del två iserien heter "Kyrkbröllop" och tredje delen "Kungens rosor".

Emelie Schepp

PAPPAS POJKE. En sexåring ringer sin pappa och berättar att någon har tagit sig in i familjens hus i Norrköping. Strax därefter försvinner pojken spårlöst. I fjärde delen om åklagaren Jana Berzelius, försöker Jana ta reda på vad som ligger bakom försvinnandet. Emelie Schepp, född och uppvuxen i Motala, är författaren som blandade litteratur med business – och blev Sveriges största egenutgivare. Idag är hennes böcker sålda till ett 30-tal länder.

Sofie Sarenbrant

TIGGAREN. Den senaste boken i serien om kriminalinspektör Emma Sköld inleds med en ung kvinnas begravning. Samtidigt faller Stockholms tiggare offer för en skoningslös seriemördare. Romanen, som är den femte delen i serien, handlar om maktövergrepp på samhällets mest utsatta. Författaren Sofie Sarenbrant växte upp på östgötaslätten och jobbade på tidningen Amelia när hon fick sitt bokkontrakt. Nu är hon en av landets mest kända deckarförfattare.

Carl-Johan Vallgren
DEN VIDUNDERLIGA KÄRLEKENS HISTORIA. Den av Carl-Johan Vallgrens romaner som nått störst publik framgång är helt klart Den vidunderliga kärlekens historia, som kom ut 2002 och fick Augustpriset samma år. Boken är en nytolkning av Skönheten och odjuret och utspelar sig i Königsberg på 1800-talet. Carl-Johan Vall- gren, som föddes i Linköping, men växte upp i Falkenberg, är idag författare, ocksångare och musiker. Han har även skrivit ett flertal pjäser.

Bruno K. Öijer
SAMLADE DIKTER 1973–2008. Har du någon gång hört Linköpingsfödde poeten Bruno K. Öijer framföra sina dikter med sin karaktäristiska inlevelse glömmer du det aldrig. Han debuterade 1973 och när han fick sitt första stipendium delade han ut 4 000 kronor på en tunnelbaneperrong och glömde de resterande 2 000 i en telefonkiosk, eftersom ”han inte ville känna sig köpt”. För några år sedan kom, till mångas glädje, en uppdaterad samlingsvolym av hans dikter.

Martin Widmark

LASSEMAJAS DETEKTIVBYRÅ. Martin Widmarks böcker om Lasse och Maja, och deras detektivbyrå som löser mysterier i staden Valleby, ligger många varmt om hjärtat. Böckerna, som kommit ut i 25 delar, har även blivit film och getts ut i ett flertal länder. Det var när Martin, som är uppväxt i Linköping, hittade på historier för sin son som idén om att skriva barnböcker föddes.

Katarina Genar

EN HEMLIG VÄN. Barnroman där huvudkaraktären Henrietta blir vän med mystiske herr Wallgren, och fantasi och verklighet vävs ihop i en suggestiv historia. Boken, som är skriven av Katarina Genar, var nominerad till det prestigefulla schweiziska priset Prix Chronos 2017. Katarina som har bott i Stockholm, Tyskland och Frankrike, bor numera med familjen i sin barndomsstad Linköping.

Titti Knutsson

FLYKTINGEN. Åtvidabergsfödda Titti Knutsson, som idag bor i Linköping, skriver ungdomsböcker med viktiga teman. Boken Flyktingen är en tankeväckande historia om bloggerskan Amanda som kämpar för att förhindra utvisningen av sin vän Timur, som hamnat i bråk på sin flyktingförläggning och flytt därifrån. Tack vare bloggen lyckas Amanda väcka oväntat mycket uppmärksamhet.

Text: Jessica Holm