Paddla

Genom att sakta glida fram över vattnet kommer man naturen riktigt nära. Östergötland erbjuder bra och variationsrik paddling. Välj att paddla i allt från mindre och smalare vattendrag till sjöar till paddling i Vättern eller i Skärgården. Här hittar du massor av tips och inspiration för platser att paddla på, oavsett om du har en egen kanot eller kajak eller vill hyra. Flera kajak- och kanotuthyrare erbjuder även guidade turer.

Paddla i kanal och sjö

Östergötland har gott om sjöar. Både stora och små sjöar och många av dem är bra för paddling, till exempel Vättern och Sommen. I Östergötland finns även två kanaler – Göta kanal och Kinda kanal.

Läs mer om paddling på Kinda kanal

Läs mer om paddling på Göta kanal 

Läs mer om paddling i norra Östergötland

Paddla i Östgötaskärgården 

Östergötland har en fantastisk skärgård med tusentals öar. Den mest kända skärgården är S:t Anna, men även Gryt och Arkösunds skärgård är den del av Östergötland. I söder gränsar det till Misterhult skärgård vid Västervik och i norr finns Stockholms södra skärgård.

Bra utgångspunkter för paddling i skärgården är orterna Arkösund, Mon, Tyrislöt och Gryt/Fyrudden.

Läs mer om paddling i Östergötlands skärgård 

Säkerhet kring paddling 

Här är en länk till Friluftsfrämjandets information om att paddla säkert. Läs mer

Allemansrätten

Här är en länk till Naturvårdsverkets folder om allemansrätten och paddling. Rättigheter och skyldigheter vid paddling. Läs mer