Väderstad centralkrog serverar mat kryddad med kärlek

I det hus som tidigare var blomsterhandel serveras nu mat lagad från grunden. På Väderstad Centralkrog njuter du av omsorgsfullt lagade rätter i en trivsam miljö som känns som hemma.

Vad? Väderstad Centralkrog
Var? Folkungavägen 12, Väderstad
När? Öppet månd-fred 11.30-14.30, torsd och fred kväll 14.30-20, lörd och sönd 12-15. Dagens husman serveras månd-fred, det erbjuds även kvälls- och helgmeny.

För snart 20 år sedan köpte Helen och Thomas Schwenke Centralkonditoriet i Väderstad. Med åren har de utvecklat konditoriet till ett mycket uppskattat och känt besöksmål. Paret fick dock ofta frågan om de också serverade mat? Det födde tankar kring att även starta upp en restaurangverksamhet.

– Med närheten till E4:an ville vi erbjuda ett alternativ till det som serveras utmed vägen. Många tycker att utbudet är för fattigt och är inte nöjda med kvaliteten på vägkrogarnas mat, säger Thomas.

Först tänkte de bygga restaurangen precis intill motorvägen. Men när blomsterhandeln lade ner och den affärslokalen blev ledig insåg paret att de hade sin chans. Med en utbyggnad och totalrenovering av det gamla huset, byggt 1929, skapade de Väderstad Centralkrog för cirka sex år sedan.

– Nu ligger krogen ett stenkast från konditoriet där vi jobbar dagligen och vi inser att många faktiskt kunde tänka sig att svänga av E4:an och åka den lilla biten in i samhället.

Eftersom de båda är sysselsatta med konditoriet bestämde de sig för att hitta någon som ville driva restaurangen åt dem. Denna någon heter Roger Johansson, en Väderstadsbo med bakgrund i livsmedelsbranschen som säljare.

– Jag driver krogen tillsammans med min fru Madeleine. Vi brinner för att servera god mat som vi lagar med en stor portion kärlek. Våra rätter är tillredda från grunden med enbart riktigt bra råvaror. Inga halvfabrikat här inte, säger Roger.

På kort tid har Centralkrogen ökat i popularitet, både bland dem som bor och arbetar på orten samt för tillresta besökare. Roger och hans personal levererar matlådor till Väderstadverken varje vardag, och erbjuder även både smörgåstårtor och mat för avhämtning.

– Eftersom vår servering är stor, med cirka 150 platser, kan vi anordna stora sittningar. Vi har även haft några teaterkvällar och liknande evenemang som varit mycket uppskattade, avslutar Roger.

Text Jessica Holm
Foto Niclas Sandberg