Väderstad centralkonditori har satt Väderstad på fikakartan

Har du inte testat Östergötlands mest kända konditori? Då är det dags att bege sig till Väderstad. Centralkonditoriet, som vissa helger lockar runt 2 500 gäster, serverar bakat som garanterat frestar smaklökarna till max.

Vad? Väderstad Centralkonditori
Var? Vallsbergsvägen 14, Väderstad
När? Öppet månd-lörd 8-17, söndagar 10-17

För snart 20 år sedan, i december 1998, lämnade paret Schwenke Stockholm för att bosätta sig på landsbygden i Östergötland. Att det blev just Väderstad berodde på att det gamla konditoriet, som funnits sedan 1914, var till salu.

– Vi tog över, renoverade och flyttade in på övervåningen med våra tre barn. Men för några år sedan var det dags att utöka, så vi gjorde om vår gamla lägenhet till servering. Vi kan ha upp mot 2 500 gäster på helgen och ibland blir det lite trångt, skrattar Helen.

Framgången tror Helen och Thomas beror på många saker. De har ett tydligt helhetstänk och bakar enbart med rena och gedigna råvaror som smör och riktig mjölk.

– Vi gör våra egna recept, bakar allt vi säljer i samma hus så att det alltid ska dofta gott när gästerna kliver in genom dörren. Det ska kännas som att komma hem till mormor, säger Thomas.

I den gamla köpmansdisken ligger bakverken på rad och doften av nybakat gör att det vattnas i munnen. 2013 kom konditoriet med i White Guide, som listar Sveriges bästa restauranger och caféer, och många har börjat se Väderstad som ett givet stopp på utflykten. Sedan Naturum, besökscentrumet vid fågelsjön Tåkern, öppnade 2012 har antalet besökare till konditoriet ökat stadigt och nu har ”projektet utbyggnad” precis dragit igång. Hela huset kommer byggas ut med två våningsplan och de numera cirka 70-80 sittplatserna utökas till 120 platser inne och cirka 70 stycken på uteserveringen. Bageriet på nedervåningen blir större och ovanvåningen kommer förutom en stor servering också omfatta en inglasad vinterträdgård.

– Vi tar inget för givet, men så länge folk kommer hit och uppskattar det vi erbjuder känns det jätteroligt. Att dessutom vara med och göra Väderstad till en positiv plats som många vill besöka är kul, avslutar paret.

Personligt
Namn: Helen och Thomas Schwenke.
Familj: Tre döttrar i åldrarna 24, 26 och 27 år.
Bor: I ett gammalt sekelskifteshus ett stenkast från konditoriet i Väderstad.
Gör: Driver sedan snart 20 år tillbaka Centralkonditoriet i Väderstad. Paret äger även Väderstad Centralkrog, som drivs av Roger Johansson.

Text Jessica Holm
Foto Niclas Sandberg